Bandiću na teret dvadesetak afera?

Bandić je uglavnom dovođen u vezu sa malverzacijama u građevinarstvu, a pod znakom pitanja je i način na koji je on stekao privatnu imovinu
96 pregleda 12 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Screenshot (YouTube)
Milan Bandić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.10.2014. 19:52h

Uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iza sebe ima dvadesetak afera i za svaku od njih je dobijao po krivičnu prijavu, ali nijedna od njih nije izvršena.

Kako pišu hrvatski mediji a prenosi B92, Bandić je uglavnom dovođen u vezu sa malverzacijama u građevinarstvu, a pod znakom pitanja je i način na koji je on stekao privatnu imovinu.

Gradonačelnik Zagreba je uhapšen u nedjelju, na osnovu krivične prijave zbog osnovanje sumnje da je počinio veći broj koruptivnih krivičnih djela, kao i zloupotrebu službenog položaja.

Index.hr navodi da je jedna od najvećih afera u koju je uključen Bandić afera “Krašograd“, kada je grad Zagreb dao 20.000 kvadratnih metara zemljišta procijenjenog na 321 euro po kvadratnom metru u zamjenu za 35.000 kvadratnih metara zemljišta procijenjenog na 185 eura.

Sporno je što se grad odrekao zemljišta uz Maksimirsku cestu, a u vlasništvo je dobio parcele u Sesvetskom Kraljevcu.

Takođe, vjeruje se da je Bandić umiješan u proces promjene namjene zemljišta, čime je činio usluge kupcima zemljišta koje je prethodno bilo u vlasništvu grada, a navodi se i da je bio incijator promjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana i da je u najmanje 43 puta nezakonito promijenjena prostorno-planska dokumentacija.

Bandić je navodno “poslovao“ i sa nekoliko fudbalskih klubova, uticao je na to da se NK "Slogi" iz Gredelja oduzme stadion, te da je bio uključen u dogovor oko spasavanja Maksimirskog stadiona, odnosno posrednik u pregovorima ZG Holdinga i GNK Dinamo.

Aktuelnom gradonačelniku Zagreba su se na teret stavljali i poslovi oko nabavke i postavljanja nadstrešnica na autobuskim stanicama, kao i nabavka dva montažna toaleta na okretnicama tramvaja.

Hapšenje gradonačelnika Zagreba i mogući sudski proces odraziće se na političku scenu i dovesti do nove preraspodele snaga između političkih stranaka u Zagrebu, smatraju hrvatski mediji.

Bonus video: