Beograd: Dio Kumodraške ulice postao Bulevar Peka Dapčevića

General Peko Dapčević bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodno-oslobodilačke borbe, general Jugoslovenske narodne armije, ambasador SFRJ i narodni heroj
301 pregleda 6 komentar(a)
Peko Dapčević, Foto: Wikipedia.org
Peko Dapčević, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 19.10.2014. 10:36h

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je preimenovanjem dijela Kumodraške ulice u Bulevar Peka Dapčevića, ispravljena velika istorijska nepravda.

"Ovo je prilika da odamo počast svima onima koji su dali živote za oslobođenje Beograda i da čuvamo uspomenu na njih", rekao je Mali nakon otkrivanja ploče sa novim nazivom ulice u beogradskoj opštini Voždovac.

On je podsjetio da je Dapčević komandovao za vrijeme borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svjetskom ratu i da će danas ulicu u Beogradu dobiti i jugoslovenski general i državnik Koča Popović.

Mali je kazao da je Peko Dapčević bio prvi počasni građanin Beograda, a tu počast je dobio na prvu godišnjicu oslobođenja grada 20. oktobra 1945. godine.

Na svečanom preimenovanju ulice, vijence su kod table sa imenom Peka Dapčevića položili i predstavnici SUBNOR-a.

General Peko Dapčević bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodno-oslobodilačke borbe, general Jugoslovenske narodne armije, ambasador SFRJ i narodni heroj. Komandovao je Drugom proleterskom divizijom u borbama za oslobođenje Beograda.

Bonus video: