PODRŠKA ŽENAMA

Beograd: Muškarci na štiklama protiv raka dojke

U Srbiji godišnje od raka dojke po zvaničnim podacima oboli oko 4.000 žena, ali ministar Lončar kaže da ima "minimum još 1.000 koje nisu došle kod ljekara"
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2014. 14:39h

Trkom muškaraca na štiklama danas je u centru u Beograda počela šetnja podrške borbi protiv raka dojke, koji je vodeći uzročnik smrti kod žena.

Organizatori šetnje i ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručili su da je rad na prevenciji raka dojke izuzetno značajan pošto se ova bolest može liječiti ako se otkrije na vrijeme.

U Srbiji godišnje od raka dojke po zvaničnim podacima oboli oko 4.000 žena, ali ministar Lončar kaže da ima "minimum još 1.000 koje nisu došle kod ljekara".

Lončar je rekao da akcije poput današnje, koju su organizovali Fond B92, kompanija Ejvon (Avon) i američka ambasada, imaju veliki značaj pošto su bliže ženama kod kojih ponekad postoji strah od ljekara.

Ambasador Majkl Kirbi je rekao da muškarci moraju ohrabrivati žene u svojoj okolini da obrate pažnju, ali da je najvažnije da žene budu svjesne svoga tijela.

"Svi mi imamo majke, ako smo dovoljno srećni supruge, ćerke... i svaka od njih ima dvije dojke koje su u opasnosti", rekao je Kirbi.

"To je bolest koja se može liječiti, posebno ako se obrati pažnja i obavljaju skrininzi i vodi računa u ranim fazama bolesti", rekao je Kirbi i podvukao da nije sramota razboljeti se.

Glavni urednik B92 Veran Matić je rekao da je u proteklih sedam-osam godina na teritoriji cijele Srbije podignuta svijest o potrebi preventivnih pregleda.

Lončar je rekao da akcije poput današnje šetnje i trke pomažu, i da se smanjuje broj oboljelih, ali da Ministarstvo zdravlja nije zadovoljno.

"Zato ova akcija ne smije da bude jedina", rekao je Lončar, koji je naveo i da će strategija Ministarstva zdravlja biti da se mnogo više radi na prevenciji.

U trci na štiklama učestvovalo je oko 20-tak muškaraca, a posle nje je Knez Mihahjlovom krenula šetnja uz zvuke bubnjara.

Galerija

Preporučujemo za Vas