NEREDI NA STADIONU

Albanija ambasadoru Srbije uručila protestnu notu

Ministarstvo oštro odbacuje političke klevete koje su ključni srpski lideri iznijeli protiv albanskog naroda i države Albanije
14 komentar(a)
Srbija - Albanija, Foto: BETA
Srbija - Albanija, Foto: BETA
Ažurirano: 17.02.2019. 06:42h

Ministarstvo inostranih poslova Albanije pozvalo je danas ambasadora Srbije u toj zemlji Miroljuba Zarića i uručilo mu u ime albanske vlade protestnu notu zbog događaja u Beogradu, poslije prekida utakmice reprezentacija dvije zemlje zbog incidenata, objavljeno je na sajtu albanskog ministarstva.

Na sajtu je objavljeno da Ministarstvo oštro odbacuje političke klevete koje su ključni srpski lideri iznijeli protiv albanskog naroda i države Albanije.

Navodi se da su izjave visokih srpskih zvaničnika suprotne osnovnoj etici diplomatskih odnosa i recipročnog ponašanja, uzdržanosti i poštovanja između suverenih država. Štaviše, ne odražavaju aspiracije zemlje kandidata za članstvo u EU, dodalo je Ministarstvo.

U saopštenju je upućen poziv liderima Srbije "da pokažu nedvosmislenost i zrelost tako što će osuditi anti-albanske izgrede koji su se dogodili prije, tokom i poslije fudbalske utakmice između Srbije i Albanije".

Kao primjer za to je navedeno "zadržavanje albanskih novinara i preduzetnika koji su pratili albanski tim na beogradskom aerodromu, spaljivanje albanske zastave na stadionu, četrdesetominutno skandiranje o ubijanju Albanaca i patološko nasilje nad albanskom reprezentacijom".

"Stara i sadašnja istorija Balkana su svjedočanstvo da Albanija nikada nije bila faktor destabilizacije regiona, niti agresor naroda koji teže slobodi i nezavisnosti. Albanija nije odgovorna za činjenicu da prošlost može da bude teret za savjest i emotivno stanje visokih srpskih vladinih zvaničnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Albanija kao članica NATO i kandidat za EU, vjerno slijedi politiku saradnje, dobrosusjedstva i demokratske stabilnosti u regionu, čvrsto vjerujući da je evro-atlantska integracija zajednički put naroda i država u našem regionu".

"Zahvaljujući evropskoj prespektivi, danas imamo šansu da stvorimo region u kojem prevladavaju mir i prosperitet, umjesto podjela i ksenofobije", piše u saopštenju.

Ambasador: U čudu sam pročitao demarš

Ambasador Albanije u Beogradu Iljir Bočka izjavio je danas da je "u čudu" pročitao demarss koji mu je juče uručen povodom, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, velikoalbanskih provokacija tokom jučerašnje fudbalske utakmice između Srbije i Albanije.

On je rekao i da je "pročitao u čudu" protestnu notu srpskog MSP u kojoj se navodi da su incidenti u vezi sa utakmicom počeli još na aerodromu "Nikola Tesla", "neprimjerenim ličnim angažovanjem ambasadora Albanije koji je insistirao da se propusti veći broj albanskih državljana, navodno biznismena i novinara".

Ambasador je objasnio da se na aerodromu nalazio "slučajno" kako bi sačekao svoje prijatelje, a da je tamo vidio "blokirane" predstavnike albanskih medija, kao putnike koji su tranzitno preko Beograda putovali u druge gradove.

"Zato sam podigao svoj glas i tražio da se poštuju standardi slobodnog kretanja", rekao je Bočka na konferencija za novinare.

Ambasador je rekao da će "čuvati" taj demarš jer on ocjenjuje njegov rad.

Ambasadoru Albanije juče je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručen najoštriji demarš povodom velikoalbanskih provokacija tokom fudbalske utakmice između Srbije i Albanije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je ocijenilo, kako se navodi, da ovakvi, očigledno brižljivo planirani incidenti, kakav je prelet bespilotne letjelice sa zastavom Velike Albanije iznad terena na kome se odigrava fudbalska utakmica visokog rizika, ozbiljno narušavaju napore da se izgradi odnos povjerenja i saradnje u regionu.

Albanskom ambasadoru, kako se navodi, predočeno je da Srbija očekuje od albanskih zvaničnika jasnu osudu sinoćnih incidenata, što bi bio prvi, neophodan korak ka prevazilaženju problema.