Predsjednički izbori u Hrvatskoj najvjerovatnije 11. januara

Prema posljednjim anketama koje je za RTL sprovela agencija Promocija Plus, Josipović bi dobio 47,1 odsto glasova birača, a njegov najveći rival, Kolinda Grabar Kitarović,koju kandiduje HDZ, 30 odsto
56 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 16.10.2014. 10:19h

Predsjednički izbori u Hrvatskoj biće održani, najvjerovatnije, 11. januara.

Prema neslužbenim informacijama iz vrha vlasti, premijer Zoran Milanović i aktuelni predsjednik Ivo Josipović razgovarali su o datumu i najbliži su tome da se birališta otvore druge nedjelje iduće godine.

Taj datum su izabrali iz više razloga, piše Večernji list. Vrhunac kampanje ne bi se poklapao s praznicima, pa bi građani na miru proveli Božić i Novu godinu. Takođe, zimski raspust se završava 9. januara, što znači da će se do izbora vratiti birači koji su sa djecom otišli na zimovanje.

Drugi krug izbora bi, ako ostane takva odluka, bio 25. januara.

Sadašnji predsjednik Josipović izabran je 10. januara 2010. godine. Predsjednik Hrvatske bira se neposredno, na mandat od pet godina, a ograničen je na dva mandata.

Šef hrvatske države mora biti izabran apsolutnom većinom glasova birača koji su izašli na izbore. Ako niko ne dobije tu većinu u prvom krugu, za dvije nedjelje ide se u drugi krug izbora, u kojem učestvuju dva kandidata s najviše glasova.

Prema posljednjim anketama koje je za RTL sprovela agencija Promocija Plus, Josipović bi dobio 47,1 odsto glasova birača, a njegov najveći rival, Kolinda Grabar Kitarović,koju kandiduje HDZ, 30 odsto.

Takvi rezultati pokazuju da je drugi krug predsjedničkih izbora vrlo izvjestan.

List podsjeća da je dosad u prvom krugu pobjeđivao jedino Franjo Tuđman, i to 1992. i 1997. godine.

Aktuelni predsjednik na prošlim izborima takođe se u dva kruga borio za pobjedu, a u drugom krugu je pobijedio Milana Bandića, sadašnjeg gradonačelnika Zagreba.

Prema nekim procjenama, Josipoviću bi na ruku išla što veća izlaznost na izborima.

Ali, za sada je teško prognozirati kolika će ona biti. Prema anketi agencije Promocija Plus, početkom oktobra, na birališta bi izašlo 57 odsto birača. Neki analitičari ocjenjuju da bi moglo doći do manje izlaznosti za nekoliko mjeseci, ako je suditi prema trendu zasiićenosti birača kampanjom, iako ona još zvanično nije ni počela.

Bonus video: