BiH: Uhapšena trojica osumnjičenih za ratne zločine

Osumnjičeni će tokom dana biti predati tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju predloga za određivanje mjere pritvora
0 komentar(a)
Lisice, Foto: Shutterstock
Lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2014. 09:22h

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su danas tri osobe osumnjičene za ratne zločine, saopšteno je iz Tužilaštva te države.

U saopštenju se navodi da su, po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za ratne zločine, na području Mostara uhapšen je Ibrahim Demirović, zvani Hećim, državljanina BiH.

Demirović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, u svojstvu komandanta 47. brdske brigade, na području mjesta Potoci postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

Na području Livna su, kako prenosi Fena, uhapšeni Zdenko Andabak i Zoran Vrdoljak, državljani BiH i Hrvatske.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su kao vojnici počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a na teret im se stavlja da su tokom jula 1993. godine, na području Livna, ubili dvoje civila bošnjačke nacionalnosti i nečovječno postupali i fizički zlostavljali jednu osobu.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju predloga za određivanje mjere pritvora.

Bonus video: