Tivćani i Konavljani zajedno uz posjeti istarskim poljoprivrednicima

Delegacija učesnika SUD SIT projekta obišla je i istarske privrednike koji se bave pčelarstvom
84 pregleda 3 komentar(a)
Tivćani i Kovaljani
Tivćani i Kovaljani
Ažurirano: 13.10.2014. 13:28h

Mješovita crnogorsko-hrvatska delegacija boravila je u sklopu projekta “Održivi razvoj turizma posebnih interesa SUD SIT”, na višednevnom studijskom putovanju po Istri.

Projekat SUD SIT realizuju opština Tivat i Konavle u sklopi IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, a usmjeren je na unapređenje ponude Tivta i Konavala u domenu turizma specijalnih interesa – od gastro-enološkog, preko biciklističkog i seoskog, do raznih vrsta vjerskog i sličnih vidova turizma.

Da bi vidjeli kako to na djelu funkcioniše u jednoj od regija Evrope koja je najviše uradila na razvoju specifičnih verzija i ponuda turizuma, partneri na SUD SIT projektu su prošle sedmice posjetili Istru. Ova hrvatska regija je odabrana kao najbliža destinacija sa veoma dobro razvijenom turističkom infrastrukturom i proizvodima za različite vidove turizma- biciklizam, gastronomiju, maslinarstvo, kulturni turizam.

U Istri je boravilo 44 učesnika projekta od kojih je 15 iz Hrvatske i 29 iz Crne Gore. Studijsku grupu su činili predstavnici turističkih agencija, lokalni zaposlenici u turističkoj privredi i predstavnici partnerskih organizacija projekta.

Učesnici putovanja su prvog dana boravili u Grožnjanu u neposrednoj blizini Poreča, odakle je nastavljen put biciklima po Parenzani. Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala Trst s Porečom, saobraćala je od 1902. do 1935, a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih drumskih oblika prevoza, a danas je preuređena u biciklističku stazu u svrhu turizma. U Boki i Konavlima inače, već je pokrenuta slična inicijativa pretvaranja u atraktivnu biciklističku stazu, preostalih nedevastiranih djelova trase nekadašnje uskotračne željezničke pruge Zelenika-Dubrovnik.

Delegacija učesnika SUD SIT projekta obišla je i istarske privrednike koji se bave pčelarstvom, pa su tako boravili na porodičnom imanju Cetina i u posjetili uljaru „Stancija Negrin", kao i nekoliko istarskih vinarija uz degustaciju vina. Bili su u prilici da vide i na koji je način je malo porodično preduzeće za proizvodnju domaće istarske pašte- "Klara M" pretvoreno u turistički proizvod.

Inače, cilj projekta je SUD SIT je poboljšanje kvaliteta života kroz jačanje društveno ekonomskog razvoja u oblasti turizma i zaštite životne sredine u pograničnom području Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske, kroz unaprijeđenje turističke ponude, posebno u predsezoni i postsezoni, te osmišljavanjem novih paket-aranžmana prilagođenih potrebama najvećih evropskih tržišta na polju gastronomije, aktivnosti u prirodi, aktivnog odmora, planinarenja. Vodeći partner projekta SUD SIT je Opština Tivat, a implementira ga u saradnji sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija, Turističkom organizacijom Tivat, JP Komunalno Tivat, udrugom “Agroturizam Konavle” i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije.

Bonus video: