Izetbegović, Čović i Cvijanović članovi Predsjedništva BiH

Centralna izborna komisija BiH je saopštila da je na opštim izborima glasalo 1.747.244 birača od ukupno upisanih 3.227.543, ili 54,14 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2014. 23:26h

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine biće Bakir Izetbegović iz SDA ispred bošnjačkog naroda, hrvatski član biće Dragan Čavić HDZ BiH, a srpski Željka Cvijanović iz SNSD-a, preliminarni su rezultati Centralne izborne komisije.

Izetbegović je jedini ubjedljivo pobjedio svog najbližeg konkurenta Fahrudina Radončića.

Cvijanović prema tim podacima ima svega hiljadu glasova više od kandidata opozicije Mladena Ivanića - 154.000 na prema 153.000 glasova na obrađenih 52 odsto glasova. Ivanić je večeras tvrdio da on ima više glasova.

Za hrvatskog člana pobjedu je prije saopštenja CIK-a proglasio i Martin Raguž iz HDZ 1990, ali prema preliminarnim rezultatima on zaostaje 20.000 glasova iz Čavića na osnovu prebrojanih 76 odsto glasova.

Za predsjednika Republike Srpske večeras nije ozvaničen pobjednik a trku su vodili dosadašnji predsjednik Milorad Dodik i kandidat opozicionog Saveza za promjene Ognjen Tadić. Iz oba bloka su tvrdili da njihov kandidat vodi.

Za parlament Republike Srpske niko nije proglasio pobjedu ali su obje većinske koalicije saopštile da imaju više glasova od onih drugih.

U parlamentu ovog entiteta biće i koalicija Domovina, koju čine bošnjačke stanke. Iz ove koalicije su najavili da će biti dio buduće vladajuće koalicije.

U Federaciji BiH najjača stranka sa oko 30 odsto glasova biće SDA Bakira Izetbegovića, ali još je neizvjesno da li će samo moći formirati bošnjačku većinu u skupštini ovog entiteta i državnom parlamentu.

Druga po broja glasova u FBiH je Demokratska fronta Željka Komšića koji je ranije napustio SDP BiH Zlatka Lagumdžije.

"Prva smo stranka u političkom životu BiH koja je za tako kratko vrijeme postigla takav uspjeh", rekao je Komšić.

Najveći gubitnik izbora je upravo SDP koja će biti tek treća ili četvrta stranka po jačini i vjerovatno u opoziciji.

"Građani su se opredijelili za SDA. Nismo govorili ljudima ono što vole čuti, nego smo im govorili ono što trebaju čuti", kazao je Lagumdžija.

Ovo su sedmi opšti izbori od Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Opšti izbori 2014. kao i oni 2010, održani su bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u predmetu "Sejdić-Finci", što znači da nije osigurana ravnopravnost svih građana BiH, odnosno, i dalje se za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta, mogu kandidovati samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Uprkos brojnim pritiscima, Ustav i Izborni zakon nisu promijenjeni i ova diskriminacija nije otklonjena.

Glasalo je 1.747.244 birača od ukupno upisanih 3.227.543, ili 54,14 odsto.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine na izbore je izašao 1.064.024 birač, od ukupno 2.018.038 registrovanih, ili 52,73 odsto.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska glasalo je 683.220 osoba, od ukupno registrovanih 1.209.505, ili 56, 94 posto.

Galerija

Bonus video: