Sjutra izbori u BiH

Za učešće na opštim izborima prijavilo se 50 partija, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata, što čini listu od ukupno 7.748 kandidata za 518 mjesta. Među kandidatima 42 odsto su žene
1 komentar(a)
izbori u BiH, Foto: Reuters
izbori u BiH, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2014. 15:08h

Na opštim izborima koji će biti održani sjutra u Bosni i Hercegovini učestvovaće 98 političkih subjekata, odnosno 7.748 pojedinačnih kandidata.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini, raspisani su odlukom Centralne izborne, 15. maja godine, i biće održani sjutra od sedam do 19 sati.

Za učešće na opštim izborima prijavilo se 50 partija, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata, što čini listu od ukupno 7.748 kandidata za 518 mjesta.

Među kandidatima 42 odsto su žene.

Za ove izbore ukupno je registrirano 3.278.908 birača raspoređenih u 5.401 biračkih mjesta.

Izbori se sprovode za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na izborima za članove Predsjedništva BiH, biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstituivnog naroda u toj državi.

Birač upisan u Centralni birački spisak u Federaciji BiH može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba, a izabran je onaj koji dobije najveći broj glasova među kandidatima iz istog konstitutivnog naroda.

Člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske, jednog Srbina, biraju birači upisani u Centralni birački spisak da glasaju u Republici Srpskoj.

Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine.

Za izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ta država je podijeljena u dvije osnovne izborne jedinice: Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Bonus video: