MINISTARSTVO ZDRAVLJA SAOPŠTILO

Bez panike u Makedoniji: Britanac nije umro od ebole

r Jovanka Kostovska iz makedonskog Ministarstva zdravlja pojasnila je da je danas hitna služba dobila poziv iz jednog skopskog hotela, iz kog je rečeno da jedan gost povraća
1 komentar(a)
Dalas, ebola, Foto: Reuters
Dalas, ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 08:07h

Makedonsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da britanski državljanin, koji je preminuo u toj zemlji, nije umro od ebole.

Kako je saopšteno, pacijent, star 58 godina, preminuo je od unutrašnjeg krvarenja i povišene temperature.

"Pacijent je posljednja tri dana imao visoku temperaturu i odbijao je da uzime hranu. Ljekari su utvrdili da je u pitanju alkoholičar koji je možda preminuo usljed pojave hemoragične groznice, koja može da bude karakteristična i za virus ebole", navodi se u saopštenju, a prenosi B92.

Kako je prenijela makedonska Večer, provjeru će izvršiti referentna međunarodna laboratorija.  

Prethodno je, podsjetimo, Rojters prenio da je u Skoplju umrla osoba za koju se sumnja da je zaražena ebolom. Kod još jednog Britanca ispoljeni su simptomi virusa ebole, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.   

Dr Jovanka Kostovska iz makedonskog Ministarstva zdravlja pojasnila je da je danas hitna služba dobila poziv iz jednog skopskog hotela, iz kog je rečeno da jedan gost povraća.

Hitna je odmah intervenisala i kako je rekla, nakon što su konstatovali stanje velike iscrpljenosti, prevezli su ga na Infektivnu kliniku.

Klinika je preduzela sve mjere, navodi Kostovska, i dodaje da je pacijent imao u trenutku kada je stigao blago povišenu temperatutu - oko 37,4, što ne odgovara virusu ebole, za koji je karakteristična temperatura iznad 38,5 stepeni.

Međutim brza smrt, i teška krvna slika, krvarenje i temperatura su, prema njenim riječima, izazvali prvobitno sumnju da je u pitanju ebola.

Ona kaže da će obdukcija, a nakon toga i međunarodna laboratorija, pokazati o čemu se tačno radi, pišu makedonske Vesti, a prenosi B92.  

Kako je rekla, preminuli je u Makedoniju ušao 2. oktobra, a prema riječima njegovog kolege, nijesu boravili u zemljama u kojima je epidemija ebole.  

Bili su smješteni u hotelu "Mavrovka", a kako prenose Vesti, svi iz hotelskog i medicinskog osoblja su u karantinu, dok ne stignu prvi rezultati. Takođe, u hotelu se vrši hitna dezinfekcija, prenosi B92.  

Ona je navela, da iako vjerovatno nije riječ o eboli, sprovodi se standardna procedura kao kad je u pitanju takav slučaj.  

Kako navodi Hafington post, a prenosi B92 preminuli Britanac se zove Vilijam Puli i zdravstvni je radnik koji je kao dobrovoljac radio u ugroženim područjima u Africi.

On je tamo došao u kontakt sa virusom, pa je potom prebačen u Britaniju 24. avgusta gdje se navodno oporavio u karantinu u londonskoj bolnici Rojal fri.

Agencija AP prenosi da će se rezultati analize uzoraka uzetih od preminulog znati za 48 sati. 

Danas se pojavila još jedna lažna uzbuna. Naime, francuske vlasti zatvorile su jednu kuću u blizini Pariza nakon sumnje da se pojavila ebola, jer se četvoro ljudi žalilo na glavobolju i groznicu, ali se ispostavilo da nije u pitanju taj virus.