Prevencija unošenja ebole u Srbiju: Više od 700 osoba pod nadzorom

"Nakon pojave prvog slučaja obolijevanja od ebole na teritoriji Evrope, u zdravstvenom sistemu Srbije potrebno pojačati do sada preduzete mjere, u skladu s preporukama SZO"
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Beta-AP
Ebola, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.10.2014. 18:38h

Pod zdravstveni nadzor u Srbiji stavljeno je 708 osoba, kao mjera prevencije i sprječavanja unošenja virusa ebole u tu državu, saopštilo je srpsko Ministarstvo zdravlja.

Od njih su 92 osobe doputovale s područja ugroženih tom bolešću.

"Prateći kretanje epidemiološke situacije ebola virusnog oboljenja (EVO) u svijetu i odgovarajućih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do sada su u koordinaciji Ministarstva zdravlja preduzete sve neophodne mjere prevencije i sprječavanja unošenja virusa ebole u Srbiju", piše u saopštenju, prenosi B92.

Dodaje se da je, nakon pojave prvog slučaja obolijevanja od ebole na teritoriji Evrope, u zdravstvenom sistemu Srbije potrebno pojačati do sada preduzete mjere, u skladu s preporukama SZO.

"U tom cilju, Ministarstvo zdravlja preduzelo je, između ostalih aktivnosti, i mjere obezbjeđivanja dodatnih količina zaštitne opreme", piše u saopštenju.

Britanski državljanin za koga se sumnja da je zaražen ebolom preminuo je danas u Makedoniji, prenijela je agencija Rojters.

Britanska agencija navela je da je to saopštio visoki zvaničnik makedonske vlade.

Epidemija ebole u Zapadnoj Africi najveća je opasnost od pojave virusa HIV-a, saopštio je ranije danas visoki američki zvaničnik Tomas Friden.

"Trebalo je da svijet brzo reaguje, kako ovo ne bi postao "novi AIDS", rekao je Friden, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na forumu Svjetske banke posvećenom krizi.

Od izbijanja epidemije ebole, do sada je, većinom u Zapadnoj Africi, umrlo najmanje 3.860 ljudi, od kojih su više od 200 bili zdravstveni radnici.

Bonus video: