File: Za Srbiju ključni vladavina prava i Kosovo

Izvori u Evropskoj komisiji su prethodno prenijeli da posebno Njemačka traži da se najprije otvore poglavlja pregovora o vladavini prava, temeljnim slobodama i uređivanju odnosa Beogradu s Prištinom
1 komentar(a)
Štefan File, Foto: Beta/AP
Štefan File, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.10.2014. 19:03h

Evropski komesar Štefan File je danas u Briselu izjavio da je za put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji ključno da ojača vladavinu prava i nastavi normalizaciju odnosa s Kosovom, a rekao je i da treba u decembru otvoriti jedno poglavlje u pregovorima Srbije i EU o članstvu.

File je to rekao obrazlažući godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, naznačivši da o otvaranku poglavlja odlučuju zemlje-članice.

Izvori u Evropskoj komisiji su prethodno prenijeli da posebno Njemačka traži da se najprije otvore poglavlja pregovora o vladavini prava, temeljnim slobodama i uređivanju odnosa Beogradu s Prištinom, i da Berlin smatra da Beograd treba da još sprovede ono što je dogovoreno u dijalogu s Kosovom.

Evropski komesar je istakao da je usaglašavanje spoljne politike zemalja koje pregovaraju o članstvu, sa politikom EU postepeno, te otuda poglavlje o spoljnoj politici treba odmah otvoriti, imajući u vidu ono što se događa na istoku Evrope i veoma ozbiljnu raspravu evropskih partnera o bezbjednosti EU.

"Kada sam bio u Beogradu i kada smo o tome razgovarali, istakao sam da očekivanje da će doći do postepenog usaglašavanja s EU o spoljnopolitičkim stavovima, izjavama, kao i odlukama o sankcijama", rekao je File i dodao da će o tome biti pojačan politički dijalog EU i kandidata za članstvo.

Bonus video: