BORBA PROTIV KORUPCIJE

Makedonija: Uhapšeno 14 sudija

Osumnjičene sudije i službenici su za svoje usluge bili "čašćavani", a u nekim slucajevima su i dio predmeta čuvali radi "ličnih usluga"
0 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2014. 18:57h

U policijskoj akciji Justicija u Skoplju uhapšeno je 14 sudija i 11 službenika koji su osumnjičeni da su oštetili državu za više od 1,3 miliona eura.

Od 14 sudija, deset je u radnom odnosu, trojica su penzioneri, a jedan je ranije razriješen.

Ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska rekla je na konferenciji za novinare da je grupa uhapšenih okrivljena za zloupotrebu službenih ovlašćenja.

"Radi se o zloupotrebi službenog položaja tokom 2012. i u prvom tromesečju 2013. godine u više od osam hiljada predmeta u prekršajnom postupku", kazala je ona.

Sudije i sužbenici se terete da su otezali postupak, a osuđujuće presude donosili ili pri kraju ili nakon zakonskog roka, dok su u mjesečnom izvještaju navodili da su predmeti presuđeni.

Osumnjičeni su tako donete presude čuvali kod sebe do zastarevanja slučaja i tek tada verifikovali presudu i dostavljali je sudskoj pisarnici.

Osumnjičene sudije i službenici su za svoje usluge bili "čašćavani", a u nekim slucajevima su i dio predmeta čuvali radi "ličnih usluga".