Srbija: Studenti i ministar bez dogovora

Oni su nezadovoljni izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, usvojenim početkom septembra. Studentima ne odgovara manji broj predviđenih rokova, a traže i budžetsko finansiranje apsolventskog staža
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2014. 14:29h

Predstavnici studenata univerziteta Srbije i Ministarstva prosvjete nisu postigli dogovor o studentskim zahtjevima.

Oko dvije hiljade studenata okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Oni su nezadovoljni izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, usvojenim početkom septembra. Studentima ne odgovara manji broj predviđenih rokova, a traže i budžetsko finansiranje apsolventskog staža.

Akademci su najvili novi protest za 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu ne bude dogovora sa resornim ministrom Srđanom Verbićem.

Predsjednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), Danilo Jeremić, kazao je da bi studenti sa Verbićem trebalo da razgovaraju u četvrtak.

On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojim pozicijama.

Savjetnik ministra Milovan Šuvakov kazao je da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mjesec nakon usvajanja zakona, i da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve predloge.

Studenti su tokom protesta blokirali saobraćaj u više ulica, prenose beogradski mediji.

Kratkoročni zahtjevi studenata su da u ovoj školskoj godini bude šest obaveznih ispitnih rokova i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu po isteku redovnog trajanja studija.

Dugoročni zahtjevi su - početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće studentskih predstavnika i početak traženja dugoročnog rješenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

Studenti Univerziteta u Novom Sadu zatražili su na današnjem protestnom okupljanju da prosvjetne vlasti u Srbiji što prije počnu ostvarivanje studentskih zahtjeva i najavili masovne proteste ako ti zahtjevi ne budu ispunjeni.

Više desetina studenata prištinskog Univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici okupili su se u podne na platou ispred Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju.

Galerija

Bonus video: