EU će pažljivo pratiti Putinovu posjetu Beogradu

U političkim krugovima EU se smatra da Rusija nastoji da proširi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, što se vidi kao svojevrsna ekonomska, politička i bezbjednosna prijetnja regionu
2 komentar(a)
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2014. 12:47h

U EU će s pažnjom biti praćeno šta će biti rezultat posjete ruskog predsjednika Vladimra Putina Srbiji 16. oktobra, prenijeli su agenciji Beta upućeni izvori u Briselu.

U političkim krugovima EU se smatra da Rusija nastoji da proširi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, što se vidi kao svojevrsna ekonomska, politička i bezbjednosna prijetnja regionu.

To su prenijeli upućeni izvori u Briselu koji su objasnili da "sve zavisi od toga šta će biti ishod Putinove posjete" Srbiji, hoće li tu biti riječi i o gasovodu Južni tok za koji su zvaničnici EU u više navrata predočili da taj projekat mora biti usaglašen sa evropskim zakonima kao i da se moraju steći politički uslovi vezani za ukrajinsku krizu i odnose EU sa Rusijom.

Na to je juče u Evropskom parlamentu ukazala i izabrana visoka predstavnica EU Federika Mogerini, a kako je primijećeno, EU je i prema svojoj članici Bugarskoj primijenila stroga pravila kada je u pitanju izgradnja Južnog toka.

Diplomatski izvori u Briselu su naveli da se smatra da ruski ekonomski, politički, pa i bezbjednosni upliv na zapadnoblakanske zemlje predstavlja prijetnju zato što je, kako je to rečeno, "malo zemalja od Rusije dobilo slobodu i demokratiju".

Tješnje s Rusijom su povezani Bjelorusija i Kazahstan, zemlje koje nijesu oličenje demokratije i temeljnih sloboda, ocijenili su ovi izvori.

Oni vjeruju da bi rezultati Putinove posjete Srbiji, ako bi išli na uštrb saradnje Beograda i EU, mogli imati upliva na tok pregovora Srbije i evropske 28-orice o članstvu.

Bonus video: