Potvrđeno: Albanski premijer u Beogradu poslije 68 godina

Posjetu albanskog premijera ranije danas je najavio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
4 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Reuters
Edi Rama, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 16:33h

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama posjetiće Beograd 22. oktobra, što će biti prva posjeta albanskog premijera Srbiji poslije 68 godina, potvrdio je ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati.

Posjetu albanskog premijera ranije danas je najavio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Bušati je rekao da će među temama posjete Rame Srbiji biti položaj albanske manjine u Preševu na jugu Srbije i priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi AP.

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama sastali su se krajem avgusta u Berlinu na konferenciji o Zapadnom Balkanu, kojoj su prisustvovali lideri zemalja u regionu.

Rama je tada rekao da je prihvatio poziv sprskog kolege i da će 22. oktobra posjetiti Beograd.

"Postoji niz tema o kojima moramo da razgovaramo i mnogo potencijala za saradnju", objasnio je tada Rama, dodajući da je ta saradnja važna za cijeli region.

Vučić je tada novinarima u Berlinu prenio očekivanje da će sastanak sa šefom albanske vlade biti razgovor odgovornih ljudi o ozbiljnim temama.

"Mi ćemo biti dobri domaćini. Razgovaraćemo o ozbiljnim temama i mislim da je to velika šansa za srpske privrednike. To je prilika za izvoz, jer Albanija predstavlja idealno tržište za Srbiju", rekao je on.

Posljednji albanski državnik koji je posjetio Beograd bio je Enver Hodža 1946. godine.

Bonus video: