BiH: Više od 50 političara ima višemilionsku imovinu

Nekolicina je u politiku ušla bez imovine, te su za 10 do 12 godina bavljenja politikom stekli i po tri-četiri stana, skupocjene automobile i ušteđevinu vrijedniju od 100 hiljada KM
4 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2014. 08:45h

Od 160 bosanskohercegovačkih političara čiju imovinu je ispitao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), njih 51 ima ušteđevinu veću od pet miliona maraka, odnosno imovinu od oko 2,55 miliona eura.

Najmanje polovini iz ove grupe ušteđevina je konstantno rasla, a nekolicina je u politiku ušla bez imovine, te su za 10 do 12 godina bavljenja politikom stekli i po tri-četiri stana, skupocjene automobile i ušteđevinu vrijedniju od 100 hiljada KM, navodi se u izvještaju CIN-a, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Studija CIN-a sadrži podatke o političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima za 160 parlamentaraca, ministara i drugih izabranih zvaničnika.

"Novinari CIN-a su sakupili više od 2.700 dokumenata koji uključuju sve imovinske kartone iz prethodnih i ove izborne godine, izvode iz zemljišnih knjiga, presude, optužnice i druge zvanične dokumente", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik CIN-a, Aladin Abdagić.

Istakao je da kada se uporede podaci iz ove baze sa onima od prije četiri godine, zapaža se rast plata zvaničnika, naročito u parlamentu.

Bonus video: