Šef diplomatije BiH: Specijalni izaslanik EU laže i petlja

Sorensen je navodno rekao da vlasti u BiH zloupotrebljavaju finansijsku pomoć namijenjenu obnovi od posljedica katastrofalnih poplava u maju
0 komentar(a)
Zlatko Lagumdžija, Foto: Beta/AP
Zlatko Lagumdžija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2014. 11:07h

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija optužio je posebnog predstavnika EU Petera Sorensena da "petlja i laže".

Lagumdžija je rekao da Sorensen da "petlja i laže" kada tvrdi da vlasti u BiH zloupotrebljavaju finansijsku pomoć namijenjenu obnovi od posljedica katastrofalnih poplava u maju.

"Evropskom predstavniku Peteru Sorensenu sam rekao: nemojte više da lažete narod i petljate bez potrebe", stoji u izjavi koja je medijima danas dostavljena iz centrale Socijaldemokratske partije BiH, čiji je Lagumdžija predsjednik.

Lagumdžija je, inače, to izrekao na predizbornom skupu SDP koji je sinoć održan u Brčkom, a dodatno je objasnio da je Sorensena direktno pitao da li je ijedna konvertibilna marka na ime pomoći do sada uplaćena na račune organa vlasti BiH.

"Njegov (Sorensenov) odgovor je bio ne", kazao je on pred svojim pristalicama u Brčkom.

Inače, kako piše agencija Hina, zaoštravanje Lagumdžijine retorike u komunikaciji s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH uslijedilo je poslije niza upozorenja iz BiH da pomoć namijenjena obnovi nakon poplava stiže sporo. Iz međunarodne zajednice navodili su, međutim, da vlasti ne odgovaraju na potrebe ugroženih ljudi, a istovremeno sredstva za obnovu preusmjeravaju na "krpljenje" budžetskih rupa uoči opštih izbora u BiH 12. oktobra.

Osim predstavnika EU takve tvrdnje iznijeli su i neke američke diplomate u BiH, na primjer šef kancelarije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Dejvid Bart i američki vojni ataše pukovnik Skot Miler.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH juče je objavilo da je Lagumdžija tokom dana o svemu ponovo razgovarao, na zajedničkom sastanku, sa Sorensenom, britanskim ambasadorom u BiH Edvardom Fergusonom i zamjenikom francuskog ambasadora Fransoa Legoom.

"Sorensen je ovom prilikom rekao da nijedna KM nije uplaćena na račun organa vlasti BiH, kao i da nije bilo zloupotreba ni krpljenja budžeta iz donatorskih sredstava", navelo je u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Reagovala je, istovremeno, i delegacija EU u BiH tvrdnjom da je Sorensenova izjava u interpretaciji Ministarstva falsifikovana.

"Sorensen je, ustvari, rekao da je shvatio da su sredstva koja su obećali Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prebačena u BiH, a da su ostali donatori spremni da prebace sredstva kada vlasti BiH definišu relevantne kriterijume za njihovu raspodjelu", stoji u objašnjenju delegacije u Sarajevu.

Lagumdžija, međutim, ističe, da je od Sorensena i druge dvojice diplomata tražio objašnjenje "kome su dali te novce" za koje tvrde da su nestali ali odgovor, po njegovoj interpretaciji, nije dobio.

Poplave koje su u maju pogodile region, u BiH su napravile štetu od oko milijardu eura. Na donatorskoj konferenciji održanoj u julu različite međunarodne institucije i države izrazile su spremnost da pomognu obnovu finansirajući projekte vrijedne do 800 miliona eura.

Većina vlada dodjelu pomoći uslovila je izradom konkretnih projekata koji bi se sprovodili bez intervencija organa vlasti u BiH, ali se dio sredstava, kao što je kredit od 100 miliona dolara koji je odobrila Svjetska banka, realizuje direktnim uplatama.

Bonus video: