16. OKTOBRA

Na vojnoj paradi u Beogradu i srpske bespilotne letjelice

Ministar odbrane je naglasio da će na vojnu paradu, povodom obilježavanja 70 godina od oslobađanja Beograda i 100 godina Prvog svjetskog rata biti pozvani svi saveznici Srpske i tada Jugoslovenske vojske
95 pregleda 7 komentar(a)
Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.10.2014. 11:15h

Na vojnoj paradi u Beogradu 16. oktobra biće predstavljena i nova domaća sredstva naoružanja i opreme, uključujući i bespilotne letjelice.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da će jedan od bitnih segmenata velike vojne parade biti i zadnji ešalon koji će da ide sa sredstvima čiju su proizvodnju osvojili u posljednje dvije godine u Vojsci Srbije.

Značajan nosilac tog dijela jeste Vojnotehnički institut "i to su naše bespilotne litjelice za koje mislim da će biti lijepo da se vidi i niz drugih sredstava koji su oni uspjeli da osvoje", rekao je on.

Gašić je izjavio i da još nije konačno definisano gdje će vojna parada biti održana i da je sastanak o tome u toku.

"Još se ne zna gdje će biti organizovano, a upravo je sastanak velike radne grupe sastavljene od ljudi iz predsjedsništva Srbije, Vlade Srbije, MInistarstva odbrane i grada Beograda i razmatramo...i bićete na vrijeme obaviješteni", rekao je on.

Gašić je prethodno sa ministrom privrede Željkom Sertićem potpisao Sporazum o poslovno - tehničkoj saradnji između Ministarstva privrede i Ministarstva odbrane o bližem regulisanu oblasti razvijanja i implementacije novog informacionog - poslovnog sistema Državne lutrije Srbije.

Gašić je ranije rekao da su pripreme za vojnu paradu u toku i da će u njoj učestvovati svi rodovi Vojske Srbije, a da se kao moguća lokacija prikazivanja razmatra plato ispred Palate Srbija.

"Vrše se izviđanja lokacije ispred Palate Srbija, jer želimo da Beograđanima tog dana omogućimo da normalno funkcionišu, a da iz svih krajeva Srbije građani mogu da dođu i pogledaju paradu", rekao je on.

Gašić je naveo da je posljednja velika vojna parada u Beogradu održana u maju 1985. godine i da je vojska u sklopu priprema 70 godina oslobođenja Beograda i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata uššla u pripreme za obilježžavanje oktobarskih svečanosti.

Prema njegovim riječima, želja je da se tog dana prikaže šta je vojska u posljednje dvije i po godine učinila u pogledu modernizacije, obuke, a biće prikazana i namjenska industrija.

Ministar odbrane je naglasio da će na vojnu paradu, povodom obilježavanja 70 godina od oslobađanja Beograda i 100 godina Prvog svjetskog rata biti pozvani svi saveznici Srpske i tada Jugoslovenske vojske iz Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i da će biti prisutne sve zastave koje su oslobodile Beograd.