Opet odloženo suđenje Šariću

90 pregleda 1 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Reuters
Darko Šarić, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2014. 10:53h

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ponovo, zbog štrajka advokata, odložen nastavak suđenja Darku Šariću i članovima njegove grupe zbog šverca 5.7 tona kokaina.

Sljedeći termin za ovo suđenje predviđen je za sjutra. U julu mjesecu sud je predvidio da se glavni pretres u ovom procesu održi tokom cijele ove sedmice, ali zbog štrajka advokata koji traje već tri sedmice, njihovo održavanje nije izvjesno.

Šarić je ljetos najavio da će u nastavku suđenja, koje je u septembru već dvaput odloženo zbog štrajka advokata, iznijeti detaljno svoju odbranu i odgovarati na pitanja tužilaštva i suda, što do sada nije učinio.

On je samo, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta, rekao da se ne osjeća krivim ni pojednoj optužnici, niti po jednoj tački kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova.

Iako se po šest spojenih optužnica tereti ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić , Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

Šarić je ljetos tražio da mu sud odobri suočavanje sa svjedocima saradnicima i optuženima koji su proznali krivicu i sklopili sporazume sa tužilaštvom, a odluka suda o tome još nije poznata.

On se nakon četiri i po godine skrivanja, 18. marta ove godine predao srpskim pravosudnim organima.

U aprilu prošle godine u Speciajlnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Djoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

U drugom postupku, koji se nastavlja Šariću se sudi za pranje 22 miliona eura u Srbiji, kupovinom preduzeća, parcela, hotela...

Bonus video: