Lobisti glancaju Vučićev imidž

Glavni razlog zbog kojeg je Zapad podržao naprednjake je vjerovanje da će oni na kraju izbaciti preambulu ustava koja Kosovo definiše kao dio Srbije. Ako je to slučaj, biće potrebno puno vremena a cijena će vjerovatno biti prevelika
320 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2014. 06:32h

Zapad je igrao važnu ulogu u dovođenju Srpske napredne stranke na vlast a „mozak“ kompletne operacije je PR firma, koja se navodno bavi medijskom manipulacijom, piše onlajn časopis „Balkanist“. U članku se analizira i uloga zapadnih medija u usponu naprednjaka u Srbiji i ističe da je uređivačka politika mnogih uglednih publikacija na engleskom jeziku usklađivana sa stavovima vlada. „Potpuno nedostatak objektivnosti od strane međunarodne zajednice i štampe u predizbornom periodu je bio duboko uznemiravajući i suprotan promovisanju takozvanih demokratskih principa političkog izbora i pluralizma,“ piše „Balkanist“.

Naprednoj stranci su posebno bila naklonjene Sjedinjene Države. Američki ambasador Majki Kirbi je u septembru 2013. izjavio za „Blic“ da je „siguran da Vučić neće postati diktator“ i pohvalio lidera u usponu zbog znakova „slobode medija i demokratije“, podsjeća list.

Naprednjaci su ubjedljivo pobijedili na izborima dok je podrška opozicionim strankama desetkovana a njihovi lideri svedeni na minorne igrače na trpskoj političkoj sceni. To je izvedeno u velikoj mjeri zahvaljujući tajnovitoj britanskoj firmi Bel Potinger, čiji je osnivač lord Bei iz Belgravije, vremešni konzervativac, kojem je 1990. titulu dodijelila dugogodišnja klijentkinja Margaret Tačer.

Časopis navodi da je ova marketinška i PR kompanija uvijek nastojala da listu svojih klijenata drži u tajnosti, „a možda i s razlogom“. Najpoznatiji među bivšim i sadašnjim klijentima Bel Potingera su bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, prva dama Sirije Asma Asad, Augusto Pinoče, F. V. de Klerk (kada se kandidovao protiv Nelsona Mendele za predsjednika Južne Afrike) i vlada Bahreina.

Srbija jedan od najizdašnijih klijenata

Vlada Srbije je Bel Potingeru platila između 150.000 i 200.000 eura od januara do novembra 2013, što je čini jednim od dva najizdašnija klijenta, prema Registru transparentnosti Evropske unije.

„Balkanist“ je kontaktirao Danijela Hamiltona, partnera Bel Potingera koji redovno tvituje o Balkanu. „Bel Potinger u potpunosti poštuje i britansko i EU zakonodavstvo i pravila industrije javnih poslova o transparentnosti, i nema ništa da doda objavama koje smo dali u nekoliko javnih registara,“ napisao je.

Magazin, koji prati politička dešavanja u balkanskim državama, podsjeća da je Hamilton bio u centru skandala u Britaniji 2012, kada je u dokumentu koji je procurio otkrio planove lobista da iskoriste Inicijativu građana Evrope, „novi program koji je trebalo da uključi obične građane u sastavljanje zakona EU“, kako je objavio „Indipendent“).

Naprednjaci ubjedljivo pobijedili, podrška opoziciji desetkovana, foto: kliker.info

„Balkanist“ piše o bliskosti Bel Potingera sa zapadnim novinarima na Balkanu, „što se može se vidjeti ako se samo pročita Hamiltonov blog“.

Od ekspertize Bela Potingera u marketingu i upravljanju reputacijom, korist je imala SNS, ali bi srpska javnost trebalo da se zapita ko je za to platio, ističe se u članku. Naprednjaci su nastavili da koriste usluge londonske firme dugo nakon perioda navedenog u registru, dodaje „Balkanist“ i otkriva da je ta PR agencija čak napravila žurku za novinare na noć izbora.

Interesantno je da su vlada Srbije, Etihad Ervejz i Ujedinjeni Arapski Emirati bili klijenti Bela Potingera u isto vrijeme. Ta PR firma je pomogla da o Vučićevoj Srbiji u medijima priča kao o najnovijoj destinaciji za investicije, i to je činila čak do deset dana prije izbora. U saopštenju Bela Potingera za javnost od 6. marta, naslovljenom „Srbija osigurala milijardu dolara kredita od UAE“, skoro tri pasusa su posvećena Vučićevim komentarima, uključujući predizborno obećenje da će „kredit koristiti svakom domaćinstvu u Srbiji,“ piše časopis, pitajući se da li je ono ispunjeno.

U posebnoj napomeni urednicima, saopštenje sadrži pohvalu za „aktuelnu vladu“: „...Predviđa se prosječni godišnji rast BDP od 5,8 odsto do 2020. prema programu aktuelne vlade fokusiranom na rast investicija...

U prvom kvartalu 2013, priliv direktnih stranih investicija je bio 330 miliona eura u poređenju sa 180 miliona eura u istom periodu 2012. Tokom istog perioda, takođe je ostvareno povećanje izvoza od 25 odsto.

Većina saopštenja Bel Potingera upućuje čitaoce na veb sajt „Srbija u Evropi“, koji je ta firma očigledno otvorila za vladu Srbije. Kada otvori sajt, koji „Balkanist“ opisuje kao „potpuno beskoristan“, posjetilac može da pročita da je „Srbija demokratska država sa ljudskim pravima i osnovnim slobodama.“ Postoji i dio sa člancima koji su afirmativni za Vučića i naprednjake.

Laskave priče o autokratama

Bel Potinger je stručnjak i za objavljivanje laskavih priča o autokratskim klijentima u prestižnim publikacijama, piše onlajn magazin, podsjećajući na priče o Asmi Asad i njenoj porodici u nekoliko modnih časopisa i veb izdanja.

U anglo-američkoj štampi prošle godine je objavljeno nekoliko kitnjastih tekstova o Vučiću i naprednjacima. „Aleksandar Vučić: Čovjek koji izvlači Beograd iz izolacije“, objavljen u „Indipendentu“ avgusta 2013, „Balkanist“ navodi kao jedan od primjera. „Srbija zaslužuje svoj EU san“, objavio je nedavno „Fajnenšl tajms“.

Štrajk radnika fabrike Jumko u Beogradu, foto: BETA

Časopis ocjenjuje da je i BBC „malo pretjerao“ tokom praćenja izbora. „Vučićeva stranka je takođe zaslužna za normalizovanje odnosa sa Kosovom,“ pisalo je u članku britanskog javnog servisa. „To je izuzetna priča o iskupljenju za Vučića.

Idu tamo gdje se drugi ne usuđuju

Bel Potinger je pomogao Vučiću da preoblikuje „veoma mračnu prošlost koju bi želio da sakrije“, tako da je šira javnost uveliko naučila da njegove ranije godine, kada je bio Mi loševićev ministar informisanja, pripiše „mladačkoj nezrelosti“, ističe se u članku.

Vučić će, međutim, biti pod još većom lupom kao premijer sa apsolutnom većinom u parlamentu. Ako Bel Potinger ostane sa naprednjacima, budno će ga čuvati, bez obzira na to šta uradio. „Oni imaju reputaciju agencije koja ide tamo gdje se druge ne usuđuju da kroče,“ rekao je Alek Matison, zamjenik urednika „PR Week“.

Protest protiv Bela Potingera ispred sjedišta firme, foto: earthfirstjournal.org

Bel Potinger je znao ko novi premijer mora biti da bi dobio izbore: predvodnik stabilnosti Srbije, njen supermen, njen proevropski reformator, borac protiv korupcije, onaj koji jača vlast i kroti oligarhe.

Međutim, glavni razlog zbog kojeg je Zapad podržao Vučića i naprednjake da dobiju apsolutnu većinu u parlamentu je vjerovanje da će oni na kraju izbaciti preambulu ustava koja Kosovo definiše kao dio Srbije. Ako je to stvarno slučaj, biće potrebno puno vremena a cijena će vjerovatno biti prevelika, zaključuje „Balkanist“.Popravljaju profile na Vikipediji

Zaposleni u Bel Potingeru ne samo da dobijaju pozitivne članke o svojim klijentima u navodno „objektivnim" medijima, nego takođe „čiste" njihove profile na Vikipediji, brišući negativne informcije i naduvavajući dostignuća.

Uhvaćeni su kako to rade toliko puta da je krajem 2011, Vikipedija ugasila 10 naloga povezanih sa tom firmom, piše „Balkanist“. Tada su novinari Biroa za istraživačko novinarstvo, na tajnom zadatku, kamerom uhvatili glavne ljude Bel Potingera kako tvrde su povezani sa brojnim visokim zvaničnicima u vladi, uključujući Vilijama Hejga.

Takođe su rekli da „u roku od 24 sata“ mogu nekom klijentu organizovati sastanak sa Dejvidom Kameronom. Razgovarali su i o tome kako da uklone štetne rezultate na Guglovom pretraživaču o kršenju ljudskih prava.

Čelnici Potingera su priznali da firma ima čitav tim koji „odvaja“ negativne informacije o njenim klijentima na Vikipediji i objasnili da bi poslanici koji nisu naklonjeni istraživačkim novinarima mogli biti „iskorišteni“ za napad na novinare zbog minornih grešaka.

Galerija

Bonus video: