Beograd: Završena šetnja, Žandarmerija pretukla Vučićevog brata

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozvao je danas sve građane da pokažu da srpska prijestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svjetski grad
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2014. 19:20h

Povorka u okviru Parade ponosa završila je šetnju glavnim beogradskim ulicama. Jake policijske snage su zatvorile širi centar grada, a incidenata nema.

Tokom održavanja Parade ponosa policija je privela 15 osoba, rečeno je za B92 u MUP-u Srbije. Sve osobe su privedene kod sudije za prekršaje i sve su po hitnom postupku osuđene na novčane kazne.

Kod privedenih su pronađene baklje, palice, noževi, a neki od njih nijesu imali lična dokumenta.

U koloni su i ministri Jadranka Joksimović, Kori Udovički i Ivan Tasovac, šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport, američki ambasador Majkl Kirbi, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, funkcioneri Demokratske stranke Borislav Stefanović i Goran Ješić, poslanik SDP-a Meho Omerović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, lider LDP-a Čedomir Jovanović, socijalista i režiser Srđan Dragojević i drugi.

Okupljeni nose zastave duginih boja, balone, kao i transparentne među kojima i "Ljubi pedera".

Vučić: Težak dan za moju porodicu

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su pripadnici Žandarmerije danas pretukli njegovog brata Andreja Vučića i dva pripadnika obezbjeđenja.

Na pitanje novinara da li je istina da je njegov brat napadnut, on je odgovorio da "svog brata voli najviše na svijetu", a danas je došao krvav.

Kako prenosi, Blic, Vučić je naveo da su teško povređena dva pripadnika njegovog obezbjeđenja, kao i njegov brat, ali nije želio da govori konkretno o kakvim povredama je riječ.

Rekao je da su njegovog brata napalil pripadnici Žandarmerije, ali da su se izvinili.

"Došlo je do nekog prekoračenja ovlašćenja, ti ljudi koji su to učinili su se izvinili. Nećemo privatno goniti bilo koga. Ovo je težak dan za moju porodicu", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je njegov brat "hrabar" i da je dobro podnio to.

On je pomenuo i da razumije zašto su "momci iz Žandarmerije bili nervozni", pošto su taj dan radili nešto što im se nije radilo. Njemu se lično izvinio i komandant Žandarmerije Milenko Božović.

Prema nezvaničnim izvorima, Andrej Vučić je zajedno sa svojim obezbjeđenjem na Slaviji pokušao da prođe kroz policijski kordon, kada je došlo do sukoba pod još nerazjašnjenim okolnostima.

List "Blic" navodi da je sukobu prethodilo to što su pripadnici Žandarmerije htjeli da legitimišu Vučića i njegovu pratnju, a zatim je došlo do koškanja. List piše i da je nekoliko lica na VMA, ali da stepen njihovih povreda nije poznat.

Pretučen i brat Malog

Pripadnici žandarmerije Srbije danas su, tokom Parade ponosa u Beogradu, pretukli brata još jednog javnog funkcionera. U pitanju je Predrag Mali, brat gradonačelnika Beograda, Siniše Malog. Predrag je bio u društvu premijerovog brata Andreja Vučića, kada je došlo do sukoba sa žandarmima.

Podrška zvaničnika

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da je na Paradu ponosa došao kako bi pružio podršku zaštiti ljudskih prava i posebno pripadnike LGBT populacije.

"Svi smo ljudi, bili Srbi ili Amerikanci. Ovo je pitanje poštovanja ljudskih prava", rekao je Kirbi novinarima ispred zgrade Vlade.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pozvao je danas sve građane da pokažu da srpska prijestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svjetski grad.

Mali je za B92 rekao da"imamo šansu sada i da treba da pokažemo da je Beograd otvoren grad, da danas treba da pošaljemo jasnu i važnu poruku da smo otvoreni za sve, da poštujemo i prepoznajemo ravnopravnost i različitost."

Šefica pregovaračkog tima Srbije za EU Tanja Miščević, koja učestvuje u povorci, kazala je da se "ovo ne radi zbog EU, već zbog ljudskih prava".

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Kori Udovički izjavila je danas na Paradi ponosa u Beogradu da različitost znači bogatstvo.

"Vjerujem da je najvažnije na cijelom Balkanu da naučimo da to što neko različito misli i to što mi to dozvoljavamo ne znači i ne mora da znači da se s tim slažemo, ali da možemo svi zajedno da živimo", kazala je Udovički novinarima u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije.

Učesnici povorke će po završetku zvaničnog programa biti, prema saznanjima B92, autobusima biti razvezeni na bezbjedne lokacije.

Napadnuta zgrada B92 i fotoreporter Blica

Grupa od 20-ak huligana napala je zgradu B92 i policiju koja je obezbjeđivala prostor u Bulevaru Zorana Đinđića, a jedan policajac je povrijeđen, prenosi portal B92.

Huligani su bacili više dimnih bombi, baklji i ostailh pirotehničkih sredstava na pripadnike policije na samom ulazu u zgradu u kojoj se nalazi B92.

B92 javlja da se oko zgrade i dalje vidi gust dim i da se teško diše.

Fotoreporter "Blica" Dušan Milenković poogođen je kamenom u glavu dok je bio na zadatku tokom Parade ponosa u Beogradu, prenosi Blic.

Milenković je jedan od 11 Blicovih fotoreportera koji prate dešavanja na današnjoj Paradi.

On je kazao da ga je komadom asfalta gađala grupa pristalica Srpske radikalne stranke koji su pod pratnjom policije prolazili Beogradskom ulicom.

"Radio sam svoj posao kada je odjednom poletio kamen prema meni. Pogodio me je ispod oka i rasjekao me" kaže Milenković.

Hitna pomoć ušila je na licu mjesta povrijeđenog fotoreportera koji se sada oseća dobro.

Puška, kamenice, gume i hapšenja

Policija je privela dvojicu muškaraca u centru Beograda, posle desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji pretio automatskom puškom.

Kako javlja reporter Tanjuga sa lica mjesta, policija je dvojicu muškaraca zatekla u automobilu oko 11.40 sati u haustoru zgrade u ulici Svetozara Markovića 54.

Jednog do njih, kojem je okrvavljena glava, policija je odmah izvela iz automobila, dok je drugi ostao u kolima prijeteći automatskom puškom.

Poslije desetominutnog pregovaranja, muškarac iz automobila se predao, nakon čega su on i njegov prijatelj privedeni.

Još nije poznato ko je muškarcu nanio povrede ni koji su razlozi za intervenciju pripadnika MUP Srbije, kao ni da li to ima bilo kakve veze s Paradom ponosa koja se održava u Beogradu. Tokom šetnje u okviru Parade ponosa u centru Beograda došlo je do koškanja između demonstranata i policije na raskrsnici Beogradske ulice i Njegoševe.

Kako javlja reporter Tanjuga sa lica mjesta oko pedesetak mladića koji su nosili četnička obilježja došlo je Beogradskom ulicom iz pravca Pravnog fakulteta, želeći da prođu do Slavije, ali ih je policijski kordon zaustavio na uglu sa Njegoševom ulicom.

Mladići su na policiju bacili nekoliko kamenica, uzvikujući "Idite na Kosovo" i "Peder gradom neće šetati", ali su se povukli kada je stiglo policijsko pojačanje.

Situacija je na tom delu i dalje napeta, ali je pod konstrolom policijskih snaga. Širom Beograda dogodilo se još nekoliko incidenata.

Oko 11 sati, na Slaviji su privedena petorica mladića. Jedan muškarac je povrijeđen oko 11:40 u interveniciji pripadnika policije u centru Beograda.

Pripadnici policije legitimisali su desetoricu mladića u parku na Slaviji, na uglu ulica Srpskih vladara i Beogradske, nakon čega su priveli petoricu.

Mladići obučeni u trenerke, koji na sebi nisu imali vidljiva navijačka obeležja, do dolaska policije mirno su sjedeli u parku.

Kako javlja reporter B92, oko 13 časova, grupa od 30-ak mladića pokušala je da probije kordon kod Slavije, ali su ih pripadnici policije zaustavili. Oni nisu imali navijačka obilježja, ali su nosili slike lidera SRS Vojislava Šešelja i uzvikivali pogrdne parole.

Na autoputu u pravcu od beogradske Arene ka centru grada nešto poslije 10 sati zapaljene su automobilske gume. Požar je ugašen, a saobraćaj se odvija usporeno. Na autoputu se nalazilo nekoliko policijskih i vatrogasnih vozila.

Zbog najavljene Parade ponosa, koja bi trebalo da se održi danas u Beogradu, policija je blokirala centar grada, a izmijenjene su i trase javnog prevoza.

Zabranjeno je kretanje vozila u centralnim i najprometnijim gradskim ulicama, a centar Beograda nadlijeću policijski helikopteri.

Ulica kneza Miloša blokirana je od Mostarske petlje, Krunska ulica od odredišta Demokratske stranke, kao i prilaz Bulevaru kralja Aleksandra.

Na Zelenom vencu i Terazijama nalaze se kordoni policije s vodenim topovima.

Saobraćaj je zabranjen i u Ulici kralja Milana, a prepreke su postavljene još na Slaviji. Na tom trgu postavljeno je nekoliko vozila policija među kojima i dva borbena oklopna vozila, kao i jake snage žandarmerije.

Policijske barikade postavljene su i na uglu Kralja Milana i Resavske ulice, a odatle dalji prolaz je moguć samo građanima koji žive u tom dijelu grada.

Jake policijske snage i borbena oklopna vozila postavljene su i na Terazijama.

Ispred zgrade Vlade Srbije već su se okupili učesnici Parade ponosa koji nose zastave duginih boja.

Članovi Organizacionog odbora beogradskog Prajda Goran Miletić i Boban Stojanović, foto: Betaphoto

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) ranije je saopštilo da će režim rada linija prevoza biti promijenjen "u zavisnosti od trenutne situacije na terenu" tokom održavanja Parade.

Autobusi i tramvaji saobraćaće izmijenjenim trasama ili na skraćenim relacijama, dok će trolejbusi saobraćati na redovnoj ili djelimično izmenjenoj trasi.

Sinoć protest Dveri

Juče je više od pet hiljada pristalica pokreta "Dveri", navijači građani protestovali na Trgu republike protiv održavanja današnje Parade ponosa.

Boško Obradović zamjenik predsjednika Pokreta Dveri, objavio je sinoć oko 00.15 časova da je skup završen i pozvao pristalice da se ponovo okupe u nedjelju u 16 sati u gradu na porodičnoj šetnji i liturgij, ukoliko se održi Parda ponosa.

Veselin Milić, načelnik Policijske uprave Beograd, se kasno u noći između subote i nedjelje pojavio na Terazijama i pozvao okupljene da se mirno raziđu.

Ranije u subotu policija je na Terazijama, kod hotela Kasina, zaustavila pripadnike Dveri, koji su krenuli ka zgradi Vlade u namjeri da sačekaju odluku Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.

Pokret Dveri je tada blokirao centar grada, a neke od pristalica bacale su petarde na policiju.

Miletić: Parada će se održati po planu

Član organizaciong odbora Prajda Goran Miletić rekao je da taj odbor nije tokom večeri dobio informaciju da je na sjednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zabranjeno održavanje Prajda.

"Po zakonu u ponoć je istekao rok kada smo trebali da budemo obavešteni o zabrani, a pošto se to nije desilo Prajd će biti održan kako je i najavljeno", rekao je on.

Miletić je objasnio i da u slučaju zabrane organizatori moraju biti pozvani da im se uruči rješenje o zabrani, i dodao da se to nije dogodilo.

Organizatori Prajda su juče najavili okupljanje u nedjelju u 11.30 ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a učesnici će moći da dođu iz tri pravca - iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Železničke stanice gde će biti i ulaz za novinare.

Galerija

Bonus video: