Uskoro suđenje šefu MOL-a zbog podmićivanja Sanadera

Sanader je u junu pravosnažno osuđen za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" i za primanje mita od Hernadija na osam i po godina zatvora
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.09.2014. 15:08h

Pred sudom u Zagrebu 24. novembra počinje suđenje predsjedniku uprave MOL-a Žoltu Hernadiju zbog sumnje da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera da bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini, potvrđeno je danas u sudu.

Portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je agenciji Beta da će se u skladu sa ranijim sudskim rješenjem, koje je potvrdio Vrhovni sud, Hernadiju suditi u odsustvu. Pripremno ročište na kojem će biti pročitana optužnica i odlučeno o dokaznim predlozima, biće zatvoreno za javnost.

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader u junu je pravosnažno osuđen za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" i za primanje mita od Hernadija na osam i po godina zatvora.

U slučaju "Ina-MOL", Sanader je osuđen zbog primanja pet miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a, a tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je taj iznos dvostruko veći.

Mađarska je ranije odbila da Hernadiju uruči poziv hrvatskog pravosuđa za ispitivanje, pravdajući to zaštitom nacionalnih interesa. Oni su takođe naveli da su obustavili istragu, jer je utvrđeno da šef uprave MOL-a nije učestvovao u navodnim nezakonitostima.

Hrvatska je početkom godine podnela arbitražnu tužbu protiv MOL-a kojom je tražila da se proglase ništavim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o gasnom poslovanju, jer smatra da je Ina stavljena pod kontrolu MOL-a uz pomoć podmićivanja Sanadera. Takođe se traži i naknada štete nastale iz tih ugovora koje je sklopila Sanaderova vlada.

Već duže vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji ima 49,1 odsto akcija Ine, i hrvatske vlade, koja ima 44,84 odsto i želi veći uticaj u upravljanju Inom.

Bonus video: