Vučić: Moj izbor je da ne idem na Paradu, ali ću im obezbijediti sigurnost

Upitan da komentariše stav SPC o Paradi ponosa, rekao da ona ima pravo da iznosi svoje stavove kakve hoće, ali da Vladu Srbije vode oni koje su izabrali građani, a ne SPC
3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.09.2014. 14:26h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće prisustvovati Paradi ponosa u nedjelju, ali da će poštovati svoju obavezu da obezbijedi mir i sigurnost.

"Što se tiče parade homoseksualaca, ili Parade ponosa, ti ljudi postaju ustavna obaveza države i moja obaveza kao predsjednika Vlade je da svima garantujem bezbjednost," rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je dodao da mu "ne pada na pamet da bude na čelu ili začelju" kolone učesnika Parade ponosa, ali da će država svoj posao da obavi.

On je kazao da će u petak biti donijeta generalna bezbjednosnu procjena o održavanju Parade i ako procjena bude pozitivna, Parade će biti, a ako bude negativna, neće biti šetnje.

"Bude li Parade molićemo ljude da ne prave incidente. Ko bude pokušao, biće veoma, veoma, veoma kažnjen", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da poštuje ustavne obaveze države, ali da je njegova pravo da ne prisustvuje Paradi.

"Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedjelju da izađem sa djecom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor", rekao je Vučić i dodao da je riječ o ustavnoj obavezi da se građanima garantuje bezbjednost.

Premijer je naveo da neće da se dodvorava nikome, ni stranim ambasadama, pa da priča kako će biti na čelu kolone. On je dodao da je za njega svaki dan radni i da zna "da to strašno nervira one koji ga mrze, ali da se ne sjekira zbog toga". Vučić je naveo da će nedjelju da provede radno kao i uvijek, te da će obići istok Srbije koji je nastradao u poplavama.

Upitan da komentariše stav SPC o Paradi ponosa, rekao da ona ima pravo da iznosi svoje stavove kakve hoće, ali da Vladu Srbije vode oni koje su izabrali građani, a ne SPC.

"Što se stavova Crkve tiče, mi ih poštujemo, ali u ovoj zemlji politiku vodi Vlada Srbije u skladu sa Ustavom. Crkvi svaka čast, imaju pravo da iznose stavove kakve hoće ali ona ne vodi i neće voditi Vladu Srbije već oni koje su izabrali građani na izborima," rekao je premijer.

Bonus video: