Mogerini: Vrijeme je da se konačno završi kosovski konflikt

Ona je, govoreći na godišnjoj konferenciji ambasadora EU, naglasila da je po pitanju Balkana prethodna godina bila "nevjerovatno intenzivna", ali da će mjeseci koji slijede biti "još presudniji"
64 pregleda 7 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2018. 15:24h

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini vjeruje da postoji realna šansa da predsjednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači postignu sporazum koji će riješiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine. Sljedeće godine je dvadeset godina od rata na Kosovu i vrijeme je da konačno završimo ovaj konflikt, poručila je Mogerinijeva.

Federika Mogerini je, govoreći na godišnjoj konferenciji ambasadora EU, naglasila da je po pitanju Balkana prethodna godina bila "nevjerovatno intenzivna", ali da će mjeseci koji slijede biti "još presudniji".

"Postoji realna šansa da predsjednici Vučić i Tači dođu do sporazuma, koji će riješiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine", naglasila je Mogerinijeva.

Navela je da bi sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum trebalo da normalizuje odnose dvije strane, da bude u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da pomogne stabilnosti regiona, piše Tanjug.

"Moramo da uradimo sve što možemo, zajedno sa našim patnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u Savjetu bezbjednosti UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", zaključila je Federika Mogerini.

Bonus video: