Hrvatska strahuje od uvoza hrane iz EU

Ekonomista i analitičar Goran Đulić kaže da je realno očekivati, unutar zajedničkog tržišta EU, plasman velike količine robe po nižim cijenama, prvobitno namijenjene ruskom tržištu, na slabija i siromašnija tržišta, poput hrvatskog
4 komentar(a)
pijaca, kupovina, potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
pijaca, kupovina, potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2014. 12:54h

Hrvatski poljoprivredni proizvođači već osjećaju efekte slabe zaštite usljed prodora jake konkurencije iz EU, koja je izgubila pravo trgovine u Rusiji, piše regionalni poslovni portal SEEbiz.

Portal prenosi stavove stručnjaka, koji se pitaju šta će se dogoditi s velikim viškom proizvoda kad se uzme u obzir čitava Unija pod embargom te kako će se to odraziti na hrvatski poljoprivredno-industrijski bilans.

Ekonomista i analitičar Goran Đulić kaže da je realno očekivati, unutar zajedničkog tržišta EU, plasman velike količine robe po nižim cijenama, prvobitno namijenjene ruskom tržištu, na slabija i siromašnija tržišta, poput hrvatskog.

"Zatim će doći do još većeg rušenja cijena domaćih proizvoda bez ikakvih ozbiljnijih mehanizama kojima bi se mogao zaštititi agrarni sektor, tako da će posljedice biti katastrofalne", smatra Đulić.

Iz Slavonske jabuke, u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se okuplja skoro stotinu proizvođača, ističu da oni već osjećaju udar pojačanog uvoza jabuka po dampinškim cijenama iz drugih zemalja EU, budući da je riječ o državama koje svoj poljoprivredni sektor podržavaju znatno više i bolje nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

Bonus video: