Krst iznad Sarajeva podigao tenzije

Postavlajnje krsta na Zlatištu, napravljenog od metalne šipke i drvene prečke, u Sarajevu je međutim shvaćeno kao provokacija s ozbirom na da je tokom rata grad gađan upravo s te lokacije
51 pregleda 22 komentar(a)
Sporni krst na Zlatištu, Foto: Betaphoto/HINA
Sporni krst na Zlatištu, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 22.09.2014. 12:09h

Policija Republike Srpske kasno sinoć je na Zlatištu izad Sarajeva zatekla pet osoba kako pokušavaju da uklone krst koji je na tom mjestu postavio Savez logoraša Republike Srpske.

Centar javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva potvrdio je da su te osobe pozvane na informativni razgovor, i da je o slučaju obaviješten dežurni tužilac, ali se on izjasnio da nema krivičnog djela.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić juče je izjavio da je krst na Zlatištu podignut u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, piše Beta.

Postavlajnje krsta na Zlatištu, napravljenog od metalne šipke i drvene prečke, u Sarajevu je međutim shvaćeno kao provokacija s ozbirom na da je tokom rata grad gađan upravo s te lokacije.

Krst je izazvao oštre reakcije Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR) i Evropske komisije u BiH, ali kod predstavnika lokalnih vlasti i boračkih organizacija u Istočnom Sarajevu.

Iz Boračke organizacije RS su ocijenili da "ubijeni sarajevski Srbi zaslužuju dostojanstveno spomen obilježje", ističući da je postavljeni krst ponižavajući za sve.

"Sramota je da neko zbog lične promocije i političkih poena pred izbore stavi dve bandere i kaže da se to zove krst. To se zove skrnavljenje, to nisu zaslužili ubijeni sarajevski Srbi", kazao je predsjednik Boračke organizacije istočna Ilidža Goran Šehovac.

Pojedini predstavnici vlasti u Istočnom Sarajevu zatražili su od Srpske pravoslavne crkve da se oglasi i saopšti da li je osvještala krst i dala dozvolu da se on postavi na Zlatištu.

Bonus video: