Crveni alarm u Hrvatskoj, narandžasti u BiH

Kišovito vrijeme pogodiće gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore će biti u Istri, Kvarneru i Dalmaciji
0 komentar(a)
Poplave u okolini Karlovca, Foto: Beta/AP
Poplave u okolini Karlovca, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.09.2014. 15:09h

U Hrvatskoj je na snazi crveno upozorenje meteoalarma, zbog obilnih kiša, dok je za veći dio Bosne i Hercegovine (BiH) izdat naradžasti alarm upozorenja.

Kišovito vrijeme pogodiće gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore će biti u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, gdje je zbog očekivanog nevremena sa grmljavinom izdato crveno upozorenje Meteoalarma.

Na podrucju Istre, Kvarnera i Dalmacije očekuje se više od 70 mm kiše, s tim da u Dalmaciji duva i olujni jugo.

Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po kvadratnom metru i na području Rovinja, gde je palo 36 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako prenose hrvatski mediji, obilna kiša na području Pule izazvala je ozbiljne probleme u samom centru grada, prvenstveno na putevima.

Zbog obilne kiše poplavljene su i neke ulice u Zadru.

Jače naoblačenje sa zapada danas će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu i u Bosni i Hercegovini.

Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm za veći deo BiH, za regije Banje Luke, Prijedora, Livna, Sarajeva i Mostara.

Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.

U Sarajevu, Mostaru i Livnu očekuju se lokalni pljuskovi i kiša. Očekivana kolicina padavina je izmedu 30 i 60 litara po metru kvadratnom.

Za ostale delove BiH izdat je žuti meteoalarm.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, od danas do srijede biće promjenljivo oblačno, povremeno kiša, a lokalno i pljuskovi praćeni grmljavinom.

U utorak tokom dana prestanak padavina i razvedravanje, a tokom srijede uglavnom suvo vrijeme sa dužim sunčanim intervalima.

Najviša dnevna temperatura vazduha u blagom, a tokom utorka osjetnom padu, izraženijem na sjeveru.

Bonus video: