Posljednje pripreme: Papa Franjo sjutra u Albaniji

Vatikan je potvrdio program papine posjete, iako postoje informacije iz diplomatskih izvora da se na papu Franja priprema atentat
10 komentar(a)
Dobrodošao u Albaniju - poruka na autobusu, Foto: Beta/AP
Dobrodošao u Albaniju - poruka na autobusu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.09.2014. 13:57h

Albanske vlasti obavljaju posljednje pripreme uoči sjutrašnje posjete pape Franja Albaniji, za koju su preduzete opsežne mjere obezbjeđenja.

Duž puta dugog desetak kilometara od aerodroma Majka Tereza do centra Tirane postavljne su albanske zastave i zastave Vatikana.

Ulice se čiste i sadi se cvjeće duž puta kojim će proći poglavar Rimokatoličke crkve. širom grada ogromni panoi prikazuju papu koji se smiješi sa dignutom rukom i porukom "Ja kažem svim narodima, možemo raditi zajedno".

Povodom papine posjete, albanska pošta je izdala markicu sa likom pape, a trgovine nude suvenire.

Duž velikih bulevara Tirane postavljeni su panoi sa portretima 40 mučenika albanske katoličke crkve, za koje je u Vatikanu u toku dugi proces kanonizacije , otpočet 2002. godine.

Oko 2.500 policajaca obezbjeđivaće papinu posjetu, koju prate vanredne bezbjednosne mjere.

Enver Hodža je 1967. proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svijetu, i u potpunosti je zabranjeno javno ispovijedanje vjere. Brojne crkve i džamije bile su uništene. Papa Franjo je sam dao cifru od 1.820 uništenih katoličkih i prvoslavnih crkava. Zabrana je ukinuta 1990.

Od oko tri miliona Albanaca njih 15 odsto su katolici, 11 odsto pravoslavci, a 56 odsto stanovnštva su muslimani, prema posljednjim procjenama. Tri zajednice žive zajedno bez trzavica.

Kako prenosi Vjerska informativna agencija(VIA) u Albaniji postoji pet biskupija koje imaju oko 200 sveštenika, od kojih su samo 34 rođeni u samoj Albaniji, ostali su stranci.

Kako navodi VIA, Vatikan je potvrdio program papine posjete, iako postoje informacije iz diplomatskih izvora da se na papu Franja priprema atentat.

Jedanaestočasovna posjeta počinje u 9.00 časova, slijetanjem na aerodrom Majka Tereza u Trani. Papu će dočekati premijer Edi Rama, a u 10.00 časova će ga pozdraviti predsjednik Bujar Nišani u svojoj rezidenciji.

U 11.00 časova papa će služiti pontifikalnu misu na trgu Majka Tereza u centru Tirane.

Nakon ručka sa albanskim biskupima, papa će se popodne susresti sa najvišim predstavnikom Islamske zajednice i poglavarom Pravoslavne crkve Albanije, arhiepiskopom Tirane Anastasijem.

U katedrali glavnog grada papa u 17 časova služi večernje sa sveštenicima, pripadnicima monaških redova i bogoslovima, nakon čega je susret sa djecom i učenicima "Betanija centra".

Nakon oproštajne ceremonije na aerodromu, avion sa papom poletjeće za Rim u 20.00 časova.

Papa Jovan Pavle Drugi posjetio je Albaniju 1993. i rukopoložio četiri biskupa. U Skadru je otvorena bogoslovija za učenike na albanskom, kako iz Albanije tako i iz Crne Gore i sa Kosova gdje živi oko 50.000 katolika.

Nadbiskup Tirane, Rok Kola Mirdita, izjavio je da posjeta pape Franja "popravlja imidž" Albanije koji nije uvijek bio visok, prenosi VIA.

Bonus video: