Hrvatski izvoz u Srbiju porastao za 40 odsto

Istovremeno, uvoz srbijanske robe u Hrvatsku porastao je 19,7 odsto
1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2014. 08:53h

Hrvatski izvoz u Srbiju u prvih pet mjeseci ove godine porastao je rekordnih 40 odsto, najviše zahvaljujući proizvodima prerađivačke industrije, tekstilnim proizvodima, lijekovima i hrani.

Rast izvoza Hrvatska bilježi i sa Italijom i Njemačkom, ali trend nije ni blizu onom koji je ostvaren na tržištu Srbije, na koje je izvezena hrvatska roba vrijedna oko dvije milijarde eura, prenosi SEEbiz.

Istovremeno, uvoz srbijanske robe u Hrvatsku porastao je 19,7 odsto.

Tajna dobrih rezultata, u opštoj ekonomskoj krizi, prije svega je u blagom oporavku evropskih država, a kada je riječ o Srbiji, ona je postala džoker za hrvatsku privredu.

Hrvatska bi, da nema srbijanskog tržišta, potonula više nego do sada, a sve se više hrvatskih preduzeća okreće Srbiji u kojoj vide jedini spas.

"Granice Srbije su otvorene, niko ne brani uvoz, sa srbijanskim partnerima se lako komunicira i to je razlog što se hrvatska preduzeća okreću regionu", kazali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori, zadovoljni što brojke pokazuju da se saradnja sa zemljama članicama CEFTA takođe dobro razvija.

Hrvatska je povećala izvoz i u Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Moldaviju, iako taj rast nije ni približan onom koji se bilježi u Srbiji.

Bonus video: