Blumberg: Todorić, Janković i Mišković htjeli da pokore tržište, imali tajni sastanak

Todorić, prvi čovjek hrvatskog Agrokora, Janković iz slovenačkog Merkator Poslovnog sistema i Mišković iz srpskog Delta Holdinga su, kako navodi "Blumberg", posle šest sati pregovora odustali od ideje, jer nisu uspjeli da se dogovore oko vlasničkog udjela
78 pregleda 2 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.09.2018. 12:58h

Njujorška agencija "Blumberg" objavila je da su trojica biznismena na Balkanu - Ivica Todorić, Zoran Janković i Miroslav Mišković održali tajni sastanak 2006. u Beogradu.

Na njemu su, navodno, "kovali" plan o stvaranju maloprodajnog giganta koji bi dominirao na području bivše Jugoslavije.

Todorić, prvi čovjek hrvatskog Agrokora, Janković iz slovenačkog Merkator Poslovnog sistema i Mišković iz srpskog Delta Holdinga su, kako navodi "Blumberg", posle šest sati pregovora odustali od ideje, jer nisu uspjeli da se dogovore oko vlasničkog udjela.

Međutim, to se, kako ocjenjuje njujorška agencija, pokazalo kao dobar ishod za dvojicu od njih, jer kada je Todorić deceniju kasnije počeo samostalno da realizuje taj plan, to mu je donijelo propast.

Ekspanzija Agrokora zasnovana na zaduživanju je, kako navodi "Blumberg", kulminirala kupovinom Merkatora. U tom trenutku, Agrokor je bio najveći konglomerat u regionu sa 60.000 zaposlenih.

Kada kompanija, međutim, više nije mogla da izmiruje račune, njeno urušavanje je u tolikoj mjeri zaprijetilo stabilnosti hrvatske ekonomije da je vlada u Zagrebu preuzela na sebe njeno restrukturiranje usvajanjem specijalnog zakona.

Njujorška agencija podsjeća da Todorića sada čeka suđenje, dok će njegovom nekadašnjom imperijom uskoro upravljati investitori.

Todorićev pad je, takođe, bila prelomna tačka za promjenu načina pristupanja poslovnih lidera na tlu bivše Jugoslavije strateškim odlukama.

Emil Tedeski, izvršni direktor Atlantik Grupe, hrvatske holding kompanije čija je tržišna vrijednost 550 miliona dolara, tvrdi da je sudbina Agrokora sigurno doprinijela tome da preduzetnici u regionu preispitaju svoje izvore finansiranja, ulaganja i fokusiranja.

"Bio je to dobar primjer o tome koliko je opasno imati neadekvatne izvore finansiranja i biti van fokusa", rekao je Tedeski u telefonskom razgovoru, dodajući da je najvažnija lekcija iz Agrokorove propasti - pametno upravljanje novcem.

Bonus video: