Tačijev DPK vjeruje da će imati glasove za šefa parlamenta

Poslije odluke svih poslanika iz manjinskih zajednica da podrže Demokratsku partiju Kosova, računa se da njihov kandidat može dobiti sigurnih 57 glasova
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Shutterstock
Kosovo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2014. 10:22h

Demokratska partija Kosova (DPK), na čelu sa Hašimom Tačijem, vjeruje da će obezbijediti dovoljan broj glasova da prođu njeni kandidati za predsjednika Skupštine i premijera Kosova, piše danas prištinska “Tribuna” pozivajući se na izvore iz ove stranke.

Poslije odluke Srpske liste i svih poslanika iz manjinskih zajednica da podrže Demokratsku partiju Kosova, računa se da njihov kandidat može dobiti sigurnih 57 glasova.

DPK je na izborima osvojio 37 mjesta i uz 20 mjesta poslanika iz manjinskih zajednica ima 57 mjesta, a da bi bio izabran predsjednik parlamenta i premijer potrebno je imati 61 glas.

Izvori dnevnika iz vrha partije su kazali da imaju ponudu od sedam poslanika postizbornog bloka: Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo da podrže kandidate DPK.

"Mi sada imamo glasove da bismo izabrali predsjednika parlamenta i stvorili novu vladu. To je postignuto i zahvaljujući saradnji s poslanicima iz drugih partija koji su nam obećali njihov glas za izbror predsjednika Parlamenta i formiranje vlade", rekao je izvor Tribune.

I ranije u nekoliko navrata u prištinskim medijima su se pojavljivala imena nekih poslanika, uglavnom iz DSK-a, koji su navodno spremni da podrže DPK i daju glasove za izbor predsjednika Skupštine, međutim svi oni su to odlućno pojedinačno odbili takvu mogućnost.

Prištinski mediji takođe pišu da je zahtjev Srpske liste za odlaganje sjednice skupštine prihvaćen, pošto DPK za sjednicu zakazanu u petak nije mogla da obezbijedi dovoljan broj glasova.

Pojedini politički analitićari su govorili da je zahtjev Srpske za odlaganje sjednice bio deo pritisaka međunarodnih predstavnika kako bi se dalo dovoljno vremena DPK da obezbijedi dovoljan broj poslanika za izbor Arsima Bajramija za predsjednika Skupštine Kosova.

Bonus video: