Nove poplave u BiH: Najviše stradala zapadna Bosna

Hina prenosi da su nove obilne kiše nanijele štetu i Maglaju i Gračanici koji su teško stradali u majskim poplavama
0 komentar(a)
Bosna poplave Žepča, Foto: Reuters
Bosna poplave Žepča, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2014. 09:54h

Više naselja i saobraćajnica poplavljeno je nakon novih obilnih kiša, aktiviranja bujica i izlivanja rijeka u više opština u Bosni i Hercegovini, a u petak je najteže stanje u zapadnoj Bosni.

Na području opština Bihać i Cazin poplavljeno je više desetina stambenih objekata i nekoliko saobraćajnica na kojima je promet obustavljen ili se otežano odvija, navodi se u vanrednom izvještaju Civilne zaštite Federacije BiH. Bujice su poplavile kuće i pomoćne objekte u pet naselja u Cazinu.

Vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i građani crpe vodu iz poplavljenih objekta i s vrećama s pijeskom pokušavaju zaustaviti prodiranje vode. Slično je stanje i u naseljima u Bihaću, navode iz Civilne zaštite Federacije BiH.

Hina prenosi da su nove obilne kiše nanijele štetu i Maglaju i Gračanici koji su teško stradali u majskim poplavama. U Maglaju je zbog toga početak školske godine odgođen za kraj septembra.

I na području Novog Grada u Republici Srpskoj došlo je porasta vodostaja Une, a Civilna zaštita intervenisala je u spašavanju starijih ljudi. U ovoj opštini je poplavljeno više stambenih i pomoćnih objekata, a obustavljena je i nastava u školama.

Bonus video: