Tenzije u Novom Pazaru: Najavljen "četnički marš"

Izvjesni Bratislav Živković, komandant tzv. Četničkog pokreta, koji je vodio i “Slavjanski odred "Jovan Šević’” u Ukrajini, preko Fejsbuka poziva na “šetnju kroz Srbski Novi Pazar”
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2014. 10:06h

Poslije prošlonedjeljnog pohoda uniformisanih Bošnjaka, marš centrom Novog Pazara najavljuju i iz Četničkog pokreta, čime se povećavaju međunacionalne tenzije u tom gradu, piše Blic.

Time se, dodaje dnevnik, samo još jednom potvrđuje teza da jedan ekstremizam izaziva drugi.

Izvjesni Bratislav Živković, komandant tzv. Četničkog pokreta, koji je vodio i “Slavjanski odred "Jovan Šević’” u Ukrajini, preko Fejsbuka poziva na “šetnju kroz Srbski Novi Pazar”. Najavljujući povratak iz Ukrajine, on, kako prenosi Sandžak pres, primjećuje da “na kraju krajeva i u Srbiji ima posla za nas četnike”.

"Čini mi se kako smo otišli, svi su podivljali. U Novom Pazaru šetaju u uniformama Handžar divizije. Ajd' da vidimo kako će srbska NATO vlada reagovati kada se četnici prošetaju Novim Pazarom", poručuje Živković.

Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić ocjenjuje da će država morati brzo, ali ne i ishitreno da reaguje, kako bi pokazala da se neće tolerisati nijedan ekstremizam.

"Duh je pušten iz boce, dobrim djelom i zbog zakašnjele reakcije države. Ne može se koketirati sa ekstremistima jer ko sa đavolom tikve sadi, o glavu mu se kad-tad lupaju", kaže Ljajić.

Predsjednik Odbora SNS u Novom Pazaru Nikola Jolović smatra da ovom gradu ne trebaju nikakve šetnje nacionalista, već „radna mjesta, a za to su najvažniji mir, stabilnosti saradnja dva naroda koja u njemu žive“.

On se nada da do šetnje četnika neće ni doći.

Na najavu „četničkog marša“, Rešad Plojović, direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, odgovara: “Valjda vam je poznato da četnički odredi nikada nijesu marširali Novim Pazarom”.

Portparol SDA Edin Gudžević kaže da će o takvim stvarima razgovarati u parlamentu.

Bonus video: