BiH: Uhapšena dva ministra i poslanik

Da “apsolutno podržava” akcije usmjerene ka sankcionisanju korupcije i organiziranog kriminala u BiH poručio je i federalni premijer Nermin Nikšić, koji smatra da svako treba da odgovara za svoje postupke, bez obzira na to o kome je riječ
0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2014. 10:59h

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je tokom akcije “Meso” uhapšeno 14 osoba osumnjičenih za poreske utaje i carinske prevare, a među njima su i dvojica ministara u vladi Federacije BiH i jedan zastupnik u parlamentu BiH, potvrđeno je iz pravosudnih i policijskih izvora.

Uhapšeni su potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović i entitetski ministar trgovine Milorad Bahilj, kao i zastupnik u državnom parlamentu Mladen Ivanković Lijanović.

Među uhapšenima su još i dva brata Ivanković Lijanović, Slavo i Jozo, koji vode porodičnu mesnu industriju smještenu u Širokom Brijegu.

Istražitelji su, pored toga, pretražili i prostorije firme “Kora- fin” iz Širokog Brijega i “Velmos Company” iz Mostara.

Iz Tužilaštva BiH se, prenosi Hina, saznaje da su hapšenja dio istrage o prevarama kojima je budžet Federacije BiH oštećen za milione konvertibilnih maraka kroz fiktivan uvoz mesa namijenjenog preradi.

Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, na ime poreza utajen velik iznos novca.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), čiji su pripadnici sproveli hapšenja, u saopštenju je preciziorala da se radi o iznosu koji premašuje 11,6 miliona maraka (5,93 miliona eura).

Uhapšeni bi tokom dana trebalo da budu ispitani u Tužilastvu BiH koje će odlučiti o eventualnom pritvoru, ili mjerama zabrane napuštanja BiH.

Da “apsolutno podržava” akcije usmjerene ka sankcionisanju korupcije i organiziranog kriminala u BiH poručio je i federalni premijer Nermin Nikšić koji smatra da svako treba da odgovara za svoje postupke, bez obzira na to o kome je riječ.

Današnja akcija kodnog naziva “Meso”, sprovedena na 14 lokacija u gradovima širom BiH, jedna je od najvećih akcija i najsloženijih predmeta u borbi protiv organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Braći Lijanović je suđeno i ranije zbog optužbi da su poslovanjem porodične firme, mesne industrije “Lijanovići”, utajili carine i poreze u višemilionskim iznosima, ali su 2008. godine oslobođeni optužbi u Sudu BiH.

I prošle godine je Tužilaštvo BiH izdalo naloge za pretrese i izuzimanje poslovne dokumentacije iz kompanija koje su povezane sa porodicom Lijanović, kako bi se dokazao privredni organizovani kriminal, “čijim djelovanjem je država oštećena za preko 72 miliona konvertibilnih maraka”.

Prošle godine je i nova uprava Hipo banke podnijele Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv braće Lijanović zbog “počinjene prevare pri dobijanju kredita”. Kako piše Dnevni avaz, Lijanovići su oštetili Hipo banku za 32 miliona eura.

Bonus video: