Moody's podigao kratkoročni rejting za slovenačke banke

Na promjenu je djelovala ocjena Moody'sa da je nedavna državna dokapitalizacija slovenskih banaka smanjila pritisak loših kredita iz prošlosti na njihovo poslovanje
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2014. 08:01h

Kreditna agencija Moody's podigla je kratkoročni rejting slovenačkog bankarskog sektora na ocjenu Ba1 sa stabilnim izgledima, dok je ranija ocjena imala negativni trend.

Na promjenu je djelovala ocjena Moody'sa da je nedavna državna dokapitalizacija slovenskih banaka smanjila pritisak loših kredita iz prošlosti na njihovo poslovanje i da su tako dobile priliku da postepeno opet počnu ostvarivati umjerenu dobit, prenosi STA.

Predstavnici Moody'sa su naveli da se makroekonomska situacija u Sloveniji postepeno popravlja i da banke više ne opterećavaju loši krediti u istoj mjeri u kojoj su ranijih godina uzrokovali velike gubitke u bankama u državnom vlasništvu.

Slovenačka Vlada prošle godine je većinu loših kredita dvije najveće banake, Nove Ljubljanske (NLB) i Nove kreditne Maribor (NKBM), prenijela na takozvanu lošu banku. Njen cilj je da proda preuzetu aktivu banaka s naslova loših kredita, kako bi banke u roku nekoliko godina bile u potpunoszi sanirane.

Za NLB i NKBM Slovenija je prošle godine osigurala skoro tri milijarde EUR sredstava za dokapitalizaciju i obećala Evropskoj komisiji da će banke postupno biti privatizovane.

Bonus video: