Dan žalosti u BiH zbog pogibije rudara

Krivična prijava potkrijepljena je dijelom dokaznih materijala koji ukazuju na greške u sistemu bezbjednosti, nabavci neadekvatne opreme, te elemente mita i korupcije
0 komentar(a)
Šok rodbine i prijatelja, Foto: Reuters
Šok rodbine i prijatelja, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2014. 19:29h

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu za utvrđivanje odgovornosti za pogibiju pet rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

Iz kancelarije potpredsjednika FBiH saopšteno je da je krivična prijava potkrijepljena dijelom dokaznih materijala koji ukazuju na greške u sistemu bezbjednosti, nabavci neadekvatne opreme, te elemente mita i korupcije.

Federalni mediji prenose da istraga treba da obuhvati odgovorne pojedince i institucije od FBiH do menadžmenta preduzeća "Elektroprivrede BiH" i Rudnika mrkog uglja Zenica.

U rudarskoj nesreći, koja se u jami Raspotočje dogodila 4. septembra, poginulo je pet rudara, koji su danas sahranjeni

Danas je u Federaciji BiH Dan žalosti zbog pogibije rudara.

Sinoć su spasilačke ekipe izvukle tijelo posljednjeg, petog rudara, poginulog u rudniku uglja Raspotočje, za kojim su tragale od petka.

Okno u Raspotočju se urušilo poslije jednog slabog zemljotresa.

Ispod zemlje na dubini od oko 800 metara bila su zarobljena 34 rudara, ali je 29 u petak izvučeno živo, a pet je poginulo.

Bonus video: