Srbija: "Muftijina vojska" izazvala burne reakcije

Među njima je bio i Aćif-efendija Hadžiahmetović, predvodnik tadašnje muslimanske milicije, koga su vlasti nacističke Njemačke odlikovale Gvozdenim krstom drugog reda
95 pregleda 48 komentar(a)
Novi pazar, Foto: Blic
Novi pazar, Foto: Blic
Ažurirano: 05.09.2014. 15:29h

Nakon jučerašnjeg pojavljivanja "muftijine vojske" na ulicama Novog Pazara tokom "pohoda na hadžet" uslijedile su burne, uglavnom negativne reakcije u Srbiji.

Pristalice muftije Muamera Zukorlića juče su se, naime, okupile u centru Novog Pazara i organovano su otišli na Hadžet, mjesto gdje su partizani prije 70 godina strijeljali više stotina ljudi koje su komunističke vlasti optužile za zločine nad srpskim stanovništvom i saradnju s njemačkim okupacionim vlastima.

Među njima je bio i Aćif-efendija Hadžiahmetović, predvodnik tadašnje muslimanske milicije, koga su vlasti nacističke Njemačke odlikovale Gvozdenim krstom drugog reda, prenosi Blic.

Muftijine pristalice, inače, strijeljane smatraju "šehidima" - borcima poginulim za vjeru.

“Šehidska krv je nešto najčasnije, najskuplje što je ostavljeno od naših predaka, djedova i pradjedova i kao zavjet, i kao amanet, i kako zalog i kao investicija za našu budućnost, naš opstanak", rekao je ranije Zukorlić

Pažnju javnosti izazvalo je i pojavljivanje grupe pristalica muftije Zukorlića, u odjeći koja podsjeća na vojničku uniformu, koji su na rukavima nosili grb s bošnjačkim nacionalnim simbolima.

Međutim, organizatori "pohoda" tvrde da je riječ samo o simbolima muslimana i islama, koje predstavlja zelena boja odjeće, a na glavi su im fesovi što je tradicionalna kapa Bošnjaka.

"Nacionalnu zastavu Bošnjaka priznaje država Srbija i ne vidimo nikakav problem u tome", kazali su organizatori.

Ipak, javnosti nije promakla sličnost "unformi" muftijinih pristalica sa uniformama muslimanske milicije, koja je postojala za vrijeme Aćif-efendije.

Predizborni marketing ?

Predsjednica Sandžačkog odbora za ljudska prava u Novom Pazaru Semiha Kačar ocijenila je danas da je paradiranje momaka u zelenim uniformama u tom gradu "zamajavanje" javnosti i marketing pred oktobarske izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV). "Kada niko nema rješenje za nagomilane probleme, pribjegava se paradiranju i zamajavanju. Tako se samo održavaju tenzije u višenacionalnoj sredini kao što je Sandžak. Tenzije ostaju, ali se niko poslije izvjesnog vremena ni ne sjeća kako je sve počelo", rekla je Semiha Kačar za agenciju Beta.

Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je šetnja mladića u zelenim uniformama do novopazarskog naselja Hadžet uvod u novu eskalaciju sukoba u Sandžaku.

Janjić je za agenciju Beta kazao da je održavanje jučerašnje šetnje, koju je predvodio muftija Muamer Zukorlić, direktan uvod u to da predstojeći izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina 26. oktobra neće biti održani u mirnoj atmosferi.

Bonus video: