SPORNE PRIVATIZACIJE

Kostić saslušan zbog kupovine šećerana

Kostićeva kompanija je svaku od tri sporne šećerane u novembru 2002. kupio za tri eura
50 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Kostić, Foto: Betaphoto
Miodrag Kostić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.02.2019. 15:51h

Vlasnik “MK grupe” Miodrag Kostić Kole u svojstvu građanina dao je izjavu srpskoj policiji povodom privatizacija tri šećerane.

Kostića su pozvali na informativni razgovor pripadnici Radne grupe MUP-a Srbije zadužene za sporne privatizacije, jer se izvoz šećera u EU na spisku jedne od 24 sporne privatizacije.

Kako saznaje "Blic", Miodrag Kostić je odgovarao na pitanja u vezi s kupovinom tri šećerane: Bač, Kovačica i Pećinci, da li su poštovani dogovoreni investicioni programi. Nije mu predloženo poligrafsko ispitivanje, niti je on to tražio.

Inspektori već nekoliko mjeseci provjeravaju poslovanje “MK grupe”.

Kostićev “MK komerc” je svaku šećeranu novembra 2002. kupio za tri eura. Državi je odmah, osim devet eura, uplatio i oko 34 miliona eura. Takođe je lokalnim samoupravama uplaćeno po 75.000 eura da unaprijede opštinsku infrastrukturu.

On je prilikom preuzimanja šećerana obećao ukupna ulaganja u opremu oko 20,5 miliona eura i za socijalni program u svakoj fabrici još po 2,1 milion eura. Tada je saopšteno i da su još najmanje 25 miliona eura dugovi te tri šećerane. 

Kostić je jula 2014. saopštio da tri šećerane trenutno mogu da proizvodu oko 350.000 tona godišnje, a da ukupne potrebe domaćeg tržišta i izvozne kvote za EU iznose 400.000 tona. Prema njegovim riječima, u prethodnih desetak godina “MK grupa” je u šećerane uložila oko 150 miliona eura.