Marko Milićev uhapšen u Kini

Milićev je osumnjičen da je, nakon što je svojim automobilom "katrimen" usmrtio Luku Jovanovića, sa prijateljima pobegao sa lica mesta, a 15 dana kasnije i iz zemlje
54 pregleda 15 komentar(a)
Marko Milićev, Foto: MUP Srbije
Marko Milićev, Foto: MUP Srbije
Ažurirano: 01.09.2014. 18:22h

Marko Milićev, koji je osumnjičen za ubistvo Luke Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu, uhapšen je u Kini i biće isporučen Srbiji, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Milićev se sumnjiči da je 25. jula usmrtio Luku Jovanovića (21) iz Beograda i od tada se nalazio u bjekstvu.

Stefanović je, na vanrednoj konferenciji za medije, rekao da se Milićev nalazi u pritvoru i dodao da Srbija i Kina nemaju ugovor o ekstradiciji, ali da je Kina voljna da isporuči Milićeva.

"Srbija je započela razgovore o izručenju Milićeva, iako bilateralni ekstradicioni sporazum između Srbije i Kine nije zaključen", rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, Milićev je 10. avgusta otišao u Tursku, 13. krenuo ka Hongkongu, a 15. avgusta je ušao u centralni dio Kine.

"Nakon toga smo obavijestili kineske vlasti i u saradnji s njima, kada smo imali dovoljno dokaza za podizanje optužnice i crvene Interpolove potjernice, pokrenili smo proceduru hapšenja", rekao je Stefanović i dodao da detalji o kretanju Milićeva u Kini još nisu poznati, niti da li je uhapšen još neko osim njega.

Dodao je da je Milićev uhapšen po zahtjevu Srbije, kao i da mu je istakla viza i da ga ništa ne vezuje za teritoriju Narodne Republike Kine, prenosi RTS.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stefanović je rekao da policija još nema informacije o sudbini automobila "mini kantrimen", kojim je usmrćen mladić i da će to biti poznato tek kada Milićev bude u Srbiji.

"I bez toga imamo dovoljno svjedoka i dokaza da napravimo veoma čvrst slučaj pred sudom", dodao je Stefanović.

Milićev je osumnjičen da je, nakon što je svojim automobilom "katrimen" usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu, sa prijateljima pobjegao sa lica mjesta, a 15 dana kasnije i iz zemlje.

Tereti se za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da ga pomere u zaustavnu traku na njih je naletio "mini kantrimen".

Vozač "kantrimena" nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru.

Treći osnovni sud 19. jula je odredio jednomjesečni pritvor Saši Jankoviću koji je prevezao prijatelje Milićeva, nakon što je on svojim autom usmrtio Luku Jovanovića, prenosi RTS.

Prijatelji Marka Milićeva, koji su bili u "kantrimenu" kada je on na Brankovom mostu ubio Luku Jovanovića, nakon nesreće prešli su u taksi vozilo. Milićev je taksisti naredio da ga prati.

Iz "kantrimena" u taksi prešli su Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković koji se sumnjiče da su izvršili krivično djelo - pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela.

Bonus video: