Josipović: Hrvatska će zadržati ratno vazduhoplovstvo

Borbeni avion Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva srušio se 5. avgusta na području Donje Lomnice, nedaleko od Zagreba
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Reuters
Ivo Josipović, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2014. 14:54h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Zagrebu da prvi preliminarni rezultati istrage pokazuju da je vojni avion MIG 21 početkom avgusta pao zbog greške na hidraulici i da nije bilo propusta u komandnom lancu.

Poslije sjednice Vijeća za odbranu najavljeno je i da će Hrvatska zadržati borbeno vazduhoplovstvo i produžiti životni vijek raketnog sistema RBS 15, odnosno protivbrodskih raketa, koji je prije šest godina proglašen neperspektivnim.

Premijer Zoran Milanović rekao je novinarima da će se ratno vazduhoplovstvo zadržati, makar na simboličnom, ali vidljivom nivou.

"Ne treba strijemiti najmodernijim, najskupljim novim sistemima, ali nekim zapadnog porijekla, pa čak i korišćenim - to da", zaključio je premijer i najavio da neće biti smanjivanja budžetskih izdvajanja za odbranu.

Borbeni avion Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva srušio se 5. avgusta na području Donje Lomnice, nedaleko od Zagreba. Nešto ranije tog dana taj avion, koji je prije 12 godina bio na remontu u Rumuniji, učestvovao je u svečanom preletu nad Kninom, u sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 19. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja".

Pilot se uspješno katapultirao i tako preživio pad aviona. Ministarstvo odbrane tada je saopštilo da je pad vjerovatno prouzokovalo "zatajenje stajnog trapa", zbog čega se avion zapalio, a ministar odbrane Ante Kotromanović najavio je ostavku ukoliko se u istrazi bude utvrdila njegova odgovornost za pad MIG-a.

Mediji su tada pisali da je riječ o o zastarelom avionu koji je trebalo da bude otpisan, ali mu je dozvola produžena zbog kašnjenja remonta hrvatskih MIG-ova u Ukrajini.

Bonus video: