Hrvatska tajna služba objavila podatke o džihadistima sa Balkana

Ukazuje se da se teritorija Hrvatske obično koristi kao tranzitno područje prilikom njihovog odlaska ili povratka
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2014. 14:12h

Hrvatska Sigurnosnoobavještajna agencija (SOA) prvi put je objavila javni dokument s podacima o svom djelovanju u zaštiti građana i nacionalne bezbjednosti, a kao jedan od problema navodi pitanje "džihadista" koji su porijeklom iz jugoistočne Evrope.

U izvještaju na 50-tak stranica, koji danas prenosi hrvatska štampa, navodi se da SOA posvećuje veliku pažnju pitanju radikalnih islamističkih boraca u Siriji i Iraku koji su porijeklom iz jugoistočne Evrope, ali da među njima za sad nisu identifikovane osobe koje žive u Hrvatskoj.

Ukazuje se da se teritorija Hrvatske obično koristi kao tranzitno područje prilikom njihovog odlaska ili povratka.

U Hrvatskoj nema značajnijih ekstremističkih grupa, one su malobrojne i nehomogene, i nemaju značajniji potencijal djelovanja, iako je zabilježen porast nasilja, huliganizma i ekstremističke retorike, navodi SOA.

Upozorava se i da pripadnici regionalnog organizovanog kriminala pokušavaju da iskoriste hrvatske pripreme za ulazak u šengenski granični režim za bolje pozicioniranje na njenom području.

Takođe su, prenose mediji, registrovani pokušaji saradnje domaćeg i regionalnog kriminalnog miljea u kriminalnim poslovima, poput pronalaženja načina za "pranje novca" i sumnjiva ulaganja u hrvatsku privredu.

U izvještaju se navode i uloga i ciljevi agencije, kao i informacije o njenom uređenju, djelatnostima i procjenama.

Prema objavljenim podacima, u SOA je zaposleno 40 odsto žena, većina zaposlenih ima između 30 i 50 godina, a 75 odsto ih je visokoobrazovanih.

Broj zaposlenih ostao je, međutim, tajna.

Tokom prošle godine napravljeno je više od 5.000 bezbjednosnih procjena.

Bonus video: