Vučić bi prugu od Bijelog Polja do Prištine i od Podgorice do Skadra i Tirane

"Riječ je o tri bitna infrastukturna projekta koja predlažemo i mi nismo tu da molimo za milost niti očekujem da će novac s neba da padne", rekao je Vučić novinarima
111 pregleda 21 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 28.08.2014. 14:41h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će učesnicima konferencije Zapadni Balkan u Berlinu predstaviti infrastrukturne projekte od značaja za cijeli region i da se nada da će naići na podršku svih učesnika tog skupa.

"Riječ je o tri bitna infrastukturna projekta koja predlažemo i mi nismo tu da molimo za milost niti očekujem da će novac s neba da padne", rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

Kao najvažniji projekat pomenuo je prugu Beograd-Sarajevo koja bi išla na Lajkovac, Valjevo i Loznicu, naglasivši da gotov projekat već postoji. Dalje bi, objasnio je, pruga išla ka Zvorniku i dijelu Republike Srpske, odakle bi se nastavljala ka Federaciji BiH, odnosno ka Sarajevu.

"To je veoma važno za nas i to bi spajalo ljude i u ekonomskom i političkom smislu", naglasio je srpski premijer.

Drugi projekat je pruga Beograd-Bar sa kracima koji se odvajaju kod Bijelog Polja za Berane, Peć i Prištinu i sa drugim korakom koji se kod Podgorice odvaja za Skadar i Tiranu.

"To je veoma važno za nas jer bismo time, poslije izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, bukvalno pokupili sav saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope u sve ove zemlje i ka jugu Balkana. Time bismo mi bili najveći dobitnici iako bi svi mnogo dobili izgradnjom tog značajnog infrastrukturnog projekta", rekao je Vučić.

Važan je takođe i projekat izgradnje autoputa Niš-Priština, koji bi, prema Vučićevim riječima, bio izuzetno značajan i za Srbe i za Albance.

Albanski premijer u Beogradu nakon 68 godina

Premijer Vučić izjavio je danas u Berlinu da će premijer Albanije Edi Rama doći u Beograd, dodajući da će razgovor sa Ramom u Beogradu biti "pun konkretnih stvari".

Vučić je novinare, nakon neformalnih sastanaka sa premijerima zemlja Zapadnog Balkana, podsjetio da će to biti prva posjeta albanskog premijera Beogradu poslije 68 godina.

Bonus video: