Oboljeli od ALS-a: Ako hoće da pomognu neka me izvedu iz kuće i prošetaju

"Bolestan sam i to ne mogu da promijenim, ali se dobra akcija koja podiže svijest o ovoj bolesti pretvorila u svojevrstan cirkus"
56 pregleda 5 komentar(a)
ledeni izazov, Foto: Reuters
ledeni izazov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 18:00h

Jedan od oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze Gradimir Stefanović za "Blic" je kazao da svi oni što se polivaju ledenom vodom radi sopstevene promocije, ako hoće stvarno da pomognu, da mogu da ga izvedu iz kuće i prošetaju.

Kaže da bi mu to značilo jer od maja nije izašao iz stana. Ovom Beograđaninu je 2009. godine ustanovljena bolest.

"Imam problem sa nogama. Ne mogu da hodam i u kolicima sam. Problem su i pluća, i da bi bila u koliko-toliko dobrom stanju, svakodnevno moram da budem na aparatu za disanje. Bolestan sam i to ne mogu da promijenim, ali se dobra akcija koja podiže svijest o ovoj bolesti u Srbiji pretvorila u svojevrstan cirkus - kaže Stefanović.

"Blic" navodi da se globalna akcija za pomoć oboljelima od ALS “Ledeni izazov” pretvorila na Balkanu u estradnu samopromociju u kojoj se prozvani polivaju hladnom vodom, a da ne znaju kome ni gdje treba da uplate novac.

Popović: Mučno je gledati pretvaranje teške bolesti u rijaliti cirkus

Hrvatski književnik Edo Popović na svom Facebook nalogu osudio je globalni fenomen ALS Ice Bucket Challenge.

On je napisao da mu je majka umrla od ALS-a, te mu je zbog toga muka da gleda pretvaranje ove teške bolesti u rijaliti cirkus, prenosi Index.hr.

"Evo šta mi je na umu. Moja majka je prije godinu i po umrla od ALS-a, strašne bolesti koja možda više nego ijedna druga razara i tijelo i psihu. Sve druge bolesti, naime, ostavljaju nadu u izlječenje, ponekad jedva tinjajuću, kao u slučaju karcinoma, melanoma i sličnih bolesti, ali ipak - nada postoji. ALS ne ostavlja nikakvu nadu - od dijagnoze čovjek ima najviše 4 godine vremena do posljednjeg udisaja i izdisaja. To je kao da se rađamo znajući tačno kada ćemo da umremo - teško breme za oboljelog i za njegove bližnje. I sad gledam ove svjetske 'celebove' kako se polivaju hladnom vodom kako bi, tobož, upozorili svijet na ovu bolest. Što se mene tiče - šaljem ih sve u krasan k..... Gledajući taj cirkus, a pamteći posljednje dane moje majke, osjećam se kao da mi neko pljuje u lice. Ne znam, ideja je možda i dobra, ali je realizacija ogavna. I jednu tešku bolest su uspjeli svesti na "Zvijezde plešu"", napisao je Popović.

Bonus video: