Četrnaest godina od ubistva Ivana Stambolića

Na sudu je utvrđeno da je ubistvo naredio bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, zbog eliminacije političkih protivnika
562 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 11:51h

Danas se navršava 14 godina od ubistva Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Srbije. On je 25. avgusta 2000. godine otet na Košutnjaku.

Oteli su ga i potom na Fruškoj gori ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

Pravosnažnom presudom za ubistvo Stambolića osuđeno je pet nekadašnjih pripadnika "crvenih beretki" kao i tadašnji čelnici DB-a, između ostalih Milorad Ulemek Legija, Milorad Bracanović i Radomir Marković.

Na sudu je utvrđeno da je ubistvo naredio bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, zbog eliminacije političkih protivnika. Milošević je, prema pravosnažnoj presudi, Državnoj bezbjednosti naredio ubistvo Stambolića, koga su oteli i ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije.

Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine, u beogradskom parku Košutnjak tokom jutarnje rekreacije, ubačen je u bijeli kombi i prebačen na Frušku goru, gdje je ubijen. Ovo ubistvo razriješeno je tokom akcije "Sablja" poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, čije je ubistvo takođe organizovao Ulemek. Nenad Šare, šef obezbjeđenja Ulemeka, tada je istražiteljima pokazao na Fruškoj gori mjesto gdje se nalazilo Stambolićevo telo - jamu sa krečom u koju su pripadnici JSO bacili tijelo pošto su ubili Stambolića.

Sin Ivana Stambolića, Veljko kaže za "Blic" da Milorad Ulemek Legija treba da odsluži kaznu od 40 godina zatvora, ne samo zbog ubistva njegovog oca, već i zbog drugih brojnih zločina među kojima je i ubistvo premijera Đinđića.

"Mog oca su ubili na rođendan njegove mlađe ćerke Tijane. Učinili su to na tako zvjerski način i po naređenju čovjeka kome je otac bio mentor i prijatelj. Milošević nam je dolazi u kuću...", kaže Veljko Stambolić i dodaje:

Istraga pokazala da je on naredio ubistvo Stambolića: Milošević (Foto: Reuters)

"Moj otac je stalno vukao Miloševića za sobom i doveo ga je i na mjesto odakle je počeo da ruši Jugoslaviju. Obezbijedio mu je i funkciju, sa koje ga otjerao iz politike i uradio to što je uradio, doveo građane i državu na rub opstanka. Moj otac je pije ubistva u brojnim intervjuima govorio dokle je dovela Miloševićeva vlast i tako ih razotkrivao", navodi sin ubijenog Ivana Stambolića.

Ivan Stambolić je bio rođen 1936, školovao se u Ivanjici i Užicu, srednju industrijsku školu završio je u Rakovici, a Pravni fakultet u Beogradu.

Radio je u fabrici "Cer" u Čačku, IMR-u u Rakovici i bio direktor "Tehnogasa", a potom predsjednik Privredne komore Beograda.

Bio je i poslanik Skupštine Srbije, predsjednik Gradskog komiteta SK Beograda, predsjednik Izvršnog veća Srbije, član i predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i predsjednik Predsjedništva Srbije.

Sukob nekada bliskih saradnika Miloševića i Stambolića kulminirao je na Osmoj sednici CK SKS 1987. koja je označila početak političkog uspona Miloševića.

Stambolić je nakon odlaska s političke scene rukovodio Jubmes bankom u Beogradu.

Stambolić je 25. avgusta 2000. kidnapovan u Košutnjaku, nedaleko od restorana Golf. Policija je posmrtne ostatke Stambolića pronašla 27. marta 2003.godine u sklopu akcije "Sablja".

Sahranjen je 8. aprila 2003. na Topčiderskom groblju uz najviše državne počasti.

Galerija

Bonus video: