Mogerini: Nova runda pregovora Beograda i Prištine u septembru

"Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarske nedjelje Generalne skupštine UN da spojimo dvije strane da unaprijedimo rad na sadržaju sporazuma"
10 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.09.2018. 12:51h

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je danas uvjerenje da će predsjednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog i u narednim mjesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Pošto danas nije održan zajednički, trojni sastanak sa predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, Mogerini je navela da će sazvati sljedeći sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarskog sastanka Generalne skupštine UN, koji se održava posljednje nedjelje u septembru.

Mogerini je navela da se sastala pojedinačno s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, i dodala da "teškoće ostaju", saopšteno je u Briselu.

"Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu prije ministarske nedjelje Generalne skupštine UN da spojimo dvije strane da unaprijedimo rad na sadržaju sporazuma", navela je Mogerini u saopštenju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prethodno je rekao da Vučić danas u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine.

Đurić je rekao da "nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog" i optužio Prištinu da je posljednjih dana pokušala da spriječi posjetu predsjednika Vučića Kosovu i da obezvrijedi svaki srpski interes na Kosovu.

Mogerini je rekla da je tokom prijepodneva u Briselu održala nekoliko rundi razgovora u "bilateralnom formatu o svim pitanjima na stolu" sa Tačijem i Vučićem.

"Teškoće ostaju. Imam povjerenja u punu posvećenost oba predsjednika da nastave proces i u narednim mjesecima postignu pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom", navela je Mogerini u saopštenju.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je pojasnila da se ministarska nedjelja Generalne skupštine UN održava posljednje nedelje u septembru.

Bonus video: