Jovana Balaban, djevojka koja je ostala bez srca: Odustali roditelji donora

Srce joj radi tek sa petinom snage. Jedini spas joj je transplantacija. Od svoje pete godine boluje od progresivne kardiomiopatije...
158 pregleda 15 komentar(a)
Jovana Balaban, Foto: Blic
Jovana Balaban, Foto: Blic
Ažurirano: 15.08.2014. 21:43h

"Došao je i taj dan, 22. jul, koji sam godinama čekala... Iz Beograda su javili da je pronađen donor za moje novo srce".

Ovako sa sjetom počinje svoju potresnu ispovijest Jovana Balaban (28), djevojka iz Kragujevca.

"Sve je bilo spremno. Od 10 izjutra, cijela bolnica u Kragujevcu je bila na nogama. Sanitet je čekao ispred da me vozi na operaciju. A onda, u pet poslije podne, novi poziv. Koliko radosti, još više tuge... Rekli su nam da su roditelji nastradalog čije je srce trebalo da primim zabranili...", prepričava Jovana kako je u samo nekoliko sati prešla put od najveće sreće do neslućenog razočaranja.

Srce joj radi tek sa petinom snage. Jedini spas joj je transplantacija. Od svoje pete godine boluje od progresivne kardiomiopatije...

"Posljednje tri godine sam bukvalno vezana za krevet... Ne pomaže više ništa osim novog srca, jer je moje toliko slabo da mu lijeka nema... Studirala sam ekonomiju. Ostao mi je još jedan ispit" kaže ova djevojka.

Poručila je svim ljudima u Srbiji da dobrom voljom mogu da spasu nečiji život, i da neko koga su mnogo voljeli može da nastavi da živi kroz nekog drugog.

Ipak, ona se ne ljuti na porodicu donora.

"Ne znam ni ko su, ni čije je srce bilo namijenjeno meni" priča Jovana iz bolničkog kreveta.

Ipak, ostala je jaka. I puna vjere. I nade...

"Kada dobijem novo srce, rodiću dvoje djece" kaže odlučno.

Na kraju je poručila svim ljudima u Srbiji da dobrom voljom mogu da spasu nečiji život, i da neko koga su mnogo voljeli može da nastavi da živi kroz nekog drugog.

Podrška roditelja i vjerenika

Kraj Jovane je stalno njena majka Snežana. Tu je i njen vjerenik Dragan Milosavljević . Grli je, ljubi je, pazi je...

"Jovanu znam od kada smo bili djeca. Odrasli smo u istom kraju. Živimo zajedno već šest godina... Ona je divna, dobra, plemenita... Mi zajedno čekamo, jer je njeno srce i moje, jer smo jedno. Ona je moja ljubav" kaže Dragan, dok grli svoju dragu...

Dok čeka da se neko odluči da joj pokloni novo srce, i nov život, Jovana ima nešto na čemu mnogi mogu samo da joj pozavide. Ljubav kojom je okružena, i vjeru da će ostvariti svoje mladalačke snove.

Roditelji donora odustali zbog traume

Kao mala, Jovana je imala kancer, a citostatici su oslabili njeno srce.

Zbog svega toga, Jovana je ostala mala rastom, pa je srce trebalo da dobije od djeteta koje je poginulo u saobraćajnoj nesreći.

"Roditelji su prvo htjeli da doniraju srce, ali su se predomislili, vjerovatno usljed velike traume koju su preživjeli. Kada smrt najmilijih nastupi iznenada, ljudi često nijesu u stanju da donesu tako važnu odluku. Zato je bitno da se svijest o doniranju organa gradi prije nego što do takve mogućnosti uopšte dođe", priča za "Blic" doktor Emilija Nestorović, kardiolog na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra.

Jovana je, kaže dr Nestorović, veliki borac a transplantacija srca za nju je jedini način da preživi.

Bonus video: