Srbija objavila oglas za prodaju 502 firme

Među ponuđenim preduzećima su Rudnici za eksploataciju uglja Resavica, Galenika, Petrohemija, Azotara, Mostogradnja, Jat tehnika, Lasta i Simpo
66 pregleda 2 komentar(a)
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2014. 14:04h

Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima, među kojima su Rudnici za eksploataciju uglja Resavica, Galenika, Petrohemija, Azotara, Mostogradnja, Jat tehnika, Lasta i Simpo.

Javnim pozivom Agencije za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju preduzeća oglašena je i prodaja Fabrike automobila Priboj (FAP), C marketa, Beogradskog sajma, Industrije motora Rakovica, Industrije mašina i traktora (IMT), Preduzeća za puteve Beograd, preduzeća Kolubara usluge, Jumka, Trayal korporacije, Poljoprivrednog kombinata Beograd, Beogradske industrije piva (BIP), Poljoprivredno-industrijskog kombinata (PIK) Zemun, Ikarbusa, Minel transformatora, Rafinerije nafte Beograd i Rudnika Kovin.

Na prodaji su i 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, među kojima su Politika, Dnevnik holding iz Novog Sada, Studio B, Zavod za udžbenike, Radio televizija (RTV) Pančevo, Pančevac i Prosveta, prenosi Tanjug.

Agencija za privatizaciju je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća objavila na internet stranici www.priv.rs, a u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, koji je na snagu stupio u srijedu.

Pisma o zainteresovanosti moguće je dostaviti do 15. septembra.

Javni poziv za privatizaciju se odnosi na 113 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, 83 iz oblasti trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, 67 iz oblasti stručne, naučne i inovacione djelatnosti, 51 iz oblasti građevinarstva, 35 iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Među njima su i po 21 preduzeće iz sektora saobraćaja i skladištenja i usluge smještaja i ishrane, kao i 16 iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, 15 iz finansijske i djelatnosti osiguranja, 13 iz administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, sedam iz oblasti snabdijevanja strujom, gasom i parom i šest iz sektora rudarstva.

Javni poziv se odnosi i na pet preduzeća iz oblasti snabdijevanja i upravljanja vodom, četiri iz ostalih uslužnih djelatnosti, tri iz oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije i po jedno iz državne uprave, obrazovanja i poslovanja sa nekretninama.

Preduzeća iz djelatnosti javnog informisanja i komunikacija se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju, saopštila je ranije Agencija za privatizaciju i navela da javni poziv neće obuhvatiti preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom da su ti subjekti u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.

Agencija će, kako se navodi, u skladu sa iskazanim interesovanjem potencijalnih investitora, u roku od 45 dana od isteka roka za dostavljanje pisama zainteresovanosti, dostaviti Ministarstvu privrede predloge modela i metoda privatizacije za svako od tih preduzeća pojedinačno.

Obavezan rok za sprovođenje tih privatizacija, saglasno Zakonu o privatizaciji, je do kraja decembra naredne godine.

Obavještenje o javnom pozivu će istovremeno biti objavljeno u renomiranom časopisu "Financial Times" i nacionalnim sredstvima javnog informisanja.

Bonus video: