Kurc u Skoplju dočekan s pogrešnom zastavom: Letonska umjesto austrijske

Posjeta austrijskog kancelara Skoplju svojevrsna je podrška predstojećim referendumom o imenu Makedonije
92 pregleda 14 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Zoran Zaev, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2018. 10:55h

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas je u Skoplju pred vladom Makedonije dočekan s pogrešnom zastavom – letonskom, umjesto austrijskom.

Pogrešnu zastavu na zvaničnom dočeku prvi su primijetili austrijski novinari, koji prate posjetu kancelara Makedoniji.

Zastave Austrije i Letonije su slične, crvene boje sa bijelom trakom u sredini, ali je austrijska svjetlije crvene boje i ima širu bijelu traku.

Kancelara Austrije je pred vladom dočekao makedonski premijer Zoran Zaev, uz crveni tepih, počasnu gardu i intoniranje državnih himni, poslije čega su otišli na razgovore.

U zgradi Vlade Makdonije bila je postavljena prava austrijska zastava.

Posjeta austrijskog kancelara Skoplju svojevrsna je podrška predstojećim referendumom o imenu Makedonije.

Nakon sastanak sa Zaevom, austrijski kacelar je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozdravio kompromisni dogovor Makedonije i Grčke oko imena i pozvao makedonske građane da izadju na referendum i da se izjasne za evropsku perspektivu države.

"Želio bih da pozovem građane Makdonije da učestvuju na referendumu i da se izjasne za rešavanje spora oko imena i za evropsku perspektivu zemlje”, rekao je Kurc.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rješavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Bonus video: