Josipović: Mudra odluka Ustavnog suda

Josipović smatra "mudrom" odluku da se zakonski urede modaliteti implementacije prava na ćirilično pismo u nekim, kako je rekao, osjetljivim područjima u domovini
62 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Reuters
Ivo Josipović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2014. 10:32h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je odluku Ustavnog suda koji je predloženo referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim, navodeći da je opravdana sa aspekta regulisanja društvenih odnosa.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara podnio je u decembru prošle godine potpise za održavanje referenduma kojim su tražili da se službena upotreba jezika i pisma manjina dozvoli u sredinama gdje one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.

Josipović smatra "mudrom" odluku da se zakonski urede modaliteti implementacije prava na ćirilično pismo u nekim, kako je rekao, osjetljivim područjima u domovini, prenosi Hina.

Podsjetio je da je i on, kada se govorilo o postavljanju dvojezičnih tabli, rekao da to treba učiniti dijalogom, međusobnim uvažavanjem, učiniti tako da i Vukovarci i branitelji učestvuju u tome.

Štab je, od postavljanja dvojezičnih ploča,u septembru prošle godine, organizovao proteste u kojima su table stalno skidane sa zgrada državnih institucija i uništavane, ali ih je hrvatska Vlada uporno ponovo vraćala.

Ustavni sud Hrvatske proglasio je u utorak referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici neustavnim, a vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine riješi pitanje dvojezičnih tabli.

Sud je obavezao i Vladu da u roku od godine od ove odluke uputi u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona.

"Do donošenja tih izmjena, nadležna državna tijela neće sprovoditi taj zakon na području Vukovara upotrebom prisilnih mjera", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Bonus video: